Normal_normal_agressie

"Geweld is niet normaal", zo laat staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) weten in reactie op het bericht dat één op de drie werknemers in de gehandicaptenzorg zich niet veilig voelt op het werk. 85 procent van hen heeft te maken met agressie. De bewindsman beantwoorde Kamervragen over dit nieuws. Dit meldt Rijksoverheid. 

"Ik ondersteun het actieplan Veilig Werken in de Zorg", zo laat Van Rijn weten naar aanleiding van het bericht. Een van de kernboodschappen van het actieplan is: altijd melden, altijd bespreken en altijd handelen. Volgens Van Rijn moet hier veel meer op ingezet worden in de gehandicaptenzorg. Dat een kwart van de medewerkers onder druk wordt gezet door hun leidinggevende om te zwijgen over agressie, vindt hij zeer onwenselijk. “Het aangrijpingspunt voor beter omgaan met agressie en geweld ligt zowel in de organisatiecultuur als in voldoende personeel met competenties om signalen van opbouwende agressie tijdig op te pikken en er goed mee om te gaan. Het gaat ook om altijd melden van incidenten, altijd handelen en altijd bespreken. Geweld is niet normaal. Altijd duidelijk zijn over agressie verandert de cultuur in een organisatie.”  
 
Daarnaast moet er meer aandacht komen voor het omgaan met agressie. Ook dit is een doelstelling van het Actieplan Veilig Werken in de Zorg. Het plan zet in op het verbeteren van het onderwijs over agressie in zorgopleidingen. “Het omgaan met agressie en geweld is een van de competenties waarover iedere professional in de gehandicaptenzorg moet beschikken of die nu op mbo-, hbo- en wo-niveau opgeleid is,” stelt Van Rijn. Er worden momenteel bijeenkomsten georganiseerd om deze thematiek in medische en agogische opleidingen te verwerken. 
 
Preventie en handelen zijn de oplossingen waar Van Rijn op aandringt. “De benadering van de cliënt moet het ontstaan van agressie en geweld waar mogelijk voorkomen en tegelijk moet de cliënt ook binnen het mogelijke worden aangesproken op zijn gedrag. Vooral snel en gericht handelen bevestigt voor zowel cliënt als personeel de grenzen die nodig zijn voor een veilige werk- en of woonomgeving.”
 
© Nationale Zorggids