Ruim een derde van de patiënten met Q-koorts heeft twee jaar na het begin van de ziekte nog gezondheidsklachten, waaronder ernstige vermoeidheid. Dat blijkt uit een onderzoek van gezondheidswetenschapper Joris van Loenhout van het Radboudumc.
Q-koorts is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de Coxiella burnetii bacterie. De ziekte wordt overgedragen van dieren op mensen en leidt tot symptomen als koorts, hoofd- en spierpijn. Tussen 2007 en 2011 vond in Nederland de grootste uitbraak van Q-koorts ter wereld plaats. In totaal zijn toen 4107 patiënten geregistreerd die ziek werden van een Coxiella infectie.
Het onderzoek van Joris van Loenhout is het eerste grootschalige onderzoek naar de gevolgen van Q-koorts op de lange termijn. Ruim duizend patiënten werkten aan het onderzoek mee door vragenlijsten in te vullen tot vier jaar na aanvang van hun ziekte. Hieruit kwam naar voren dat ruim een derde van de patiënten nog langdurig klachten ervaart, met name door ernstige vermoeidheid. Deze klachten leiden tot verlies van levenskwaliteit en problemen op de arbeidsmarkt. Deze resultaten zijn vergelijkbaar met die van mensen die ooit een Legionella-infectie hebben doorgemaakt.
Volgens Van Loenhout voelen veel patiënten met Q-koorts zich niet gehoord. ‘Hun huisarts kan weinig voor ze doen, omdat er geen bewezen effectieve behandeling is. Deze patiënten kunnen nu in ieder geval zeker zijn dat zij niet de enigen zijn met langdurig klachten. Ik hoop dat huisartsen op basis van dit onderzoek meer informatie kunnen verschaffen over het percentage patiënten wat tot vier jaar na aanvang van hun ziekte nog klachten heeft.’
© Nationale Zorggids