Normal_schoonmaken

Tot nu toe is er weinig belangstelling voor de zogenoemde dienstencheque waarmee dit kabinet de bezuiniging van 32 procent op huishoudelijke hulp wil verzachten. Dat zeggen de bestuurders van enkele grote zorgaanbieders, waaronder TSN-Thuiszorg. Dit meldt Trouw.

Met de dienstencheque kunnen cliënten huishoudelijke hulp inhuren voor ongeveer tien euro per uur. De gemeente legt hier dan 12,50 euro bij. Voor de subsidieregeling heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) eind vorig jaar 190 miljoen vrijgemaakt. De bedoeling van de dienstencheque is dat zo'n 19.000 huishoudelijke hulpen aan het werk kunnen blijven.

Volgens directeur Zion Jongstra van TSN-Thuiszorg is het nog maar de vraag of dat zal gebeuren. Van de in totaal 60.000 cliënten van TSN-Thuiszorg gebruiken nu slechts 210 mensen de cheque. Veel cliënten blijken liever te kiezen voor minder uren huishoudelijke hulp dan dat ze er zelf voor moeten betalen. Volgens Jongstra is de animo voor de dienstencheque vooralsnog laag omdat de eigen bijdrage van tien euro voor een groot deel van de cliënten niet is op te brengen. 'Ruim driekwart van de mensen zit rond het bijstandsniveau. Die kunnen die tien euro per uur niet betalen. Dit is bedoeld voor de mensen die dat wel kunnen betalen. Maar die groep groeit niet zo snel als de groep medewerkers die nu hun baan dreigen te verliezen en die er baat bij hebben', aldus Jongstra.

Ook directeur Mark van den Berg van Tzorg ziet nog geen grote belangstelling voor de dienstencheque. Van de 40.000 clienten van Tzorg maken 374 personen gebruik van de tegemoetkoming. 'Natuurlijk, de regeling is pas enkele weken van kracht. Maar dat geldt ook voor de bezuiniging van 32 procent op de huishoudelijke hulp. Die is óók op 1 januari van dit jaar ingegaan. Medewerkers worden nú ontslagen. De duizenden medewerkers van de Brabantse thuiszorgbedrijven Thebe en Pantein-Vivent, die de afgelopen weken als gevolg van faillissementen hun banen verloren, hebben niets aan geld in juli. Dan zitten die thuishulpen al lang in het zwarte circuit', aldus Van den Berg.

© Nationale Zorggids