Normal_geld2

De investeringen in de caresector (ouderenzorg, ggz en gehandicaptenzorg) zijn in 2013 met 11,4 procent gedaald. Dit blijkt uit een eerste analyse van ruim achthonderd jaarverslagen van Nederlandse verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, ggz-instellingen en instellingen voor gehandicaptenzorg door de inkoopcoöperatie van de zorg, Intrakoop. Dat meldt Zorgvisie.

De uitgaven van zorginstellingen stegen in 2013 harder dan de inkomsten. Het grootste deel hiervan kwam voor rekening van de toenemende personeelskosten. Personeelskosten vormen met 72 procent van de totale bedrijfslasten de grootste kostenpost voor zorgorganisaties in de caresector. Zorgorganisaties proberen deze kosten op te vangen door een flinke rem te zetten op investeringen, vooral in bedrijfsgebouwen en terreinen. Hierin werd in 2013 ruim 400 miljoen minder geïnvesteerd om de totale onderhoudsuitgaven stabiel te houden.

Als belangrijkste oorzaken voor de daling worden genoemd het afnemende aantal cliënten, onzekerheid over de bekostiging en een terughoudende opstelling van banken bij de financiering. Het is voor het eerst in jaren dat de groei in uitgaven voor langdurige zorg en ggz in Nederland sterk is afgenomen. 'Zorgorganisaties hebben in 2013 de broekriem aangehaald, vooruitlopend op alle ontwikkelingen en onzekerheid in de zorg', zegt Frank Kaptein, bestuurder van Intrakoop.

© Nationale Zorggids