Voor hand- en polszorg bieden zorgverzekeraar en Xpert Clinics sinds begin dit jaar een bundelbekostiging. De volumeprikkel maakt hierin plaats voor prikkels voor passende zorg en innovatie. Hierdoor krijgt de patiënt precies wat hij nodig heeft: georganiseerde en waardegedreven zorg die past. Het experiment loopt 3 jaar. Bij positieve evaluatie bekijkt de NZa hoe dit kan worden omgezet tot structurele bekostiging. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die bij de ontwikkeling van de bundelbekostiging betrokken is geweest.
Volgens de NZa is hier sprake van een unieke vorm van bekostiging, die aantoont dat deze fundamenteel anders kan. Er zijn hierbinnen geen verschillende dbc-prestaties meer, slechts één betaaltitel voor het hele zorgpad. Dit betekent uiteindelijk dat er een vast bedrag komt per patiënt bij de start van de behandeling en exact een jaar daarna. Ook maakt de bekostiging geen onderscheid meer tussen conservatieve of operatieve behandeling. Zolang de zorguitkomsten goed zijn, krijgt Xpert Clinics één bedrag betaald vanuit Zilveren Kruis. Behandelaars worden dus alleen beloond voor het leven van passende zorg zonder omzetverlies.
Zorguitkomsten gemeten
Belangrijk in de bundelbekostiging is ook de koppeling met uitkomstinformatie. Zilveren Kruis en Xpert Clinics hebben een meetprotocol in het leven geroepen waarmee de zorguitkomsten gemeten worden. Het protocol meet onder meer de pijnervaring, het functieherstel en de algemene patiënttevredenheid.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky