Doordat de premies voor zorgverzekeringen voor 2021 nog verder uiteen lopen tussen de verschillende zorgverzekeringen dan andere jaren, valt er dit jaar nóg meer te besparen. Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat de besparing voor een nieuwe zorgverzekering in 2021 gemiddeld kan oplopen tot bijna 600 euro per jaar. In 2020 was dit nog ongeveer 500 euro per jaar. Dit meldt Geld.nl.
Geld.nl berekende voor de meest voorkomende combinaties van zorgbehoeften de premieverschillen voor de zorgverzekering 2021. “Voor een basisverzekering met een standaard eigen risico is het verschil tussen de laagste en de hoogste premie 504 euro per jaar. Als je het eigen risico verhoogt naar 885 euro is het verschil 444 euro per jaar”, legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit.
Bij aanvullende zorgverzekeringen verschillen nog groter
Wie naast de basisverzekering één of meerdere aanvullende verzekeringen afsluit, kan in 2021 zelfs nog meer besparen. “De meeste mensen die zich aanvullende verzekeren, kiezen voor een aanvulling voor de tandartskosten of fysiotherapie. Als je bijvoorbeeld 9 fysiotherapiebehandelingen meeverzekert of tandartskosten tot 250 euro, lopen de verschillen tussen de laagste en de hoogste premies uiteen van 475 tot 823 euro.”, licht Bulthuis toe. “Gemiddeld over alle scenario’s is de maximale besparing op je zorgverzekering hierdoor bijna 600 euro per jaar.”
Waarom verschillen de zorgpremies zoveel per verzekeraar?
Vooral bij de basisverzekeringen zijn de grote premieverschillen opvallend. De dekking van de basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. Dat de premies toch zoveel verschillen, komt volgens Bulthuis vooral door de vrije zorgkeuze. “De duurste polissen zijn restitutiepolissen. Hierbij kies je zelf naar welk ziekenhuis je gaat, zonder dat het invloed heeft op je vergoeding. De goedkoopste zorgverzekeringen zijn naturapolissen met een beperktere zorgkeuze.” Bij de goedkoopste verzekeringen regelt de verzekerde alles zelf online. Bij duurdere verzekeraars is de zorgpremie ook hoger door kantoorpanden en administratie.
Bij de aanvullende verzekeringen zijn de premieverschillen zo groot doordat de duurdere verzekeraars totaalpakketten hanteren. “Voor alleen 9 fysiotherapiebehandelingen moet je dan een aanvullende verzekering nemen die bijvoorbeeld ook alternatieve geneeswijzen of brillen vergoedt, terwijl je daar misschien helemaal geen gebruik van maakt. Hierdoor betaal je vaak dus ook onnodig veel premie”, licht Bulthuis toe.
Door: Nationale Zorggids