Afgelopen woensdag stonden ruim vijfhonderd fysiotherapeuten voor de deur van zorgverzekeraar VGZ. Zij protesteerden tegen de lage tarieven van zorgverzekeraars, en dan met name van VGZ. De fysio’s overhandigden de verzekeraar de ‘Strakke Strop Award. Dit melden de Gelderlander en Volkskrant.
Fysiotherapeuten krijgen jaarlijks een contract van de zorgverzekeraars opgestuurd waaraan zij niets kunnen veranderen. Het enige wat ze kunnen doen is het contract wel of niet ondertekenen. Wie ervoor kiest om geen contract aan te gaan, loopt het risico op een terugloop van het aantal patiënten omdat deze anders een deel van de behandeling moeten betalen.
'Fysiotherapeut staat aan het eind van de lijn'
Waarom is het voor fysiotherapeuten zo moeilijk om iets gedaan te krijgen en voor huisartsen niet? “Huisartsen verwijzen door en zijn daarmee bepalend voor een groot deel van de zorgkosten, dat maakt zorgverzekeraars kwetsbaar. Bovendien heeft een huisarts loyale patiënten, die zelfs van zorgverzekeraar wisselen als de huisarts daartoe oproept. Een fysiotherapeut staat aan het eind van de lijn”, legt gezondheidseconoom Xander Koolman uit.
Fysiotherapeuten zijn het zat en kwamen daarom woensdag in protest. Omdat ze geen onderhandelmogelijkheden hebben en patiënten constant moeten lastigvallen met tevredenheidsonderzoeken. “We willen af van de strop die maakt dat we ongeveer 30 procent van de kostprijs van ons werk uitbetaald krijgen”, aldus actieleider Brenda van Gent van de Actiegroep Fysiotherapie.
Behandelindex onzegt patiënten recht op zorg
En dan is er nog de behandelindex. De behandelindex dwingt fysiotherapeuten tot een gemaximeerd aantal behandelingen, terwijl sommige patiënten op medische gronden vaak meer behandelingen nodig hebben. Ieder jaar gaat de index naar beneden en wie er boven het gemiddeld zit krijgt niet de mogelijkheid om dit uit te leggen. En dat terwijl het enkel een getal is en niets zegt over de kwaliteit, aldus Van Gent. Veel fysiotherapeuten én patenten hebben er last van. Bijvoorbeeld reumapatiënten krijgen hierdoor minder behandelingen dan ze nodig hebben.
Stakeholdermanager Jaap de Bruijn van VGZ liet de groep weten op korte termijn serieuze gesprekken te willen aangaan. Zorgverzekeraars Nederland is bereid om met de beroepsgroep om de tafel te gaan.
Door: Redactie Nationale Zorggids