Zorgverzekeraar VGZ zal samen met de Noordwest Ziekenhuisgroep en het Radboudumc meer inzicht gaan verwerven over de effectiviteit van medicijnen, hoe deze worden ingezet en wat hiervan de opbrengst is. Zij hopen hiermee geneesmiddelen effectiever in te zetten en om onnodige kosten te voorkomen. Dit meldt Skipr.
Het is op dit moment niet toegestaan voor zorgverzekeraars om hier zelf onderzoek naar te doen. Daarom is gekozen om samen te werken met de twee ziekenhuizen om alsnog een beter beeld te krijgen van de werking van de middelen. Ongeveer 70 procent van de medicijnen die gebruikt worden, zouden niet voldoende helpen. “We betalen dus wel voor de bijwerkingen en de kosten van dure medicijnen, maar niet voor een gewenste uitkomst”, zegt Nadine The, beleidscoördinator bij VGZ.
Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid vindt het een goede eerste stap dat zowel zorgverzekeraars als medische centra meer inzicht willen krijgen in het gebruik van geneesmiddelen. Het is de verwachting dat nog eens zestig ziekenhuizen zullen bijdragen aan de samenwerking.
Met kleine aanpassingen kan soms een veel groter resultaat bereikt worden. Uit eerder onderzoek van het Radboudumc bleek al dat bepaalde medicijnen beter werken als zij ‘s ochtends bij het ontbijt worden ingenomen. Door dit structureel door te voeren, kan de dosering omlaag en worden minder geneesmiddelen voorgeschreven. De zorgkosten kunnen via deze weg mogelijk omlaag.
Door: Redactie Nationale Zorggids