Zorgverzekeraar VGZ heeft besloten om het LifeVest te gaan vergoeden voor mensen met hartproblemen. Het vest kan een hartoperatie voorkomen en bespaart daarmee niet alleen medische kosten maar ook een ingrijpende operatie voor de patiënt. In landen zoals Duitsland en de Verenigde Staten wordt zo’n hartvest al langer gebruikt. Dit meldt NU.nl.
Het dragen van een hartvest kan patiënten helpen die last hebben van acute problemen met de hartspier of die hartritmestoornissen hebben. Het lichtgewicht vest wordt onder de kleding gedragen en maakt met de hulp van elektroden een constante hartfilm (ECG). Wanneer er een afwijking wordt vastgesteld, klinkt een signaal. De drager heeft dan tijd om actie te ondernemen en hulp in te schakelen. Wanneer de patiënt al buiten bewustzijn is geraakt, klinkt een signaal dat omstanders waarschuwt dat een elektrische schok zal worden toegediend. Via het vest kunnen in totaal vijf schokken worden gegeven.
Het hartvest wordt in de regel slechts voor drie maanden gedragen. Zo’n honderd tot tweehonderd patiënten komen in Nederland in aanmerking voor een LifeVest. Het voorkomt dat patiënten voor langere tijd op de hartbewaking liggen of zelfs een hartoperatie moeten ondergaan. “Buitengewoon kostbaar is dat”, stelt cardioloog-elektrofysioloog dr. Reinoud Knops van het AMC Amsterdam. “Maar als je in Nederland een nieuwe therapie vergoed wil krijgen, dan blijkt het woud van bureaucratie bijna ondoordringbaar.” Toch is het VGZ nu gelukt om de hartvesten te vergoeden voor patiënten.
Door: Redactie Nationale Zorggids