Normal_prep_hiv-preventie

Demissionair minister Schippers neemt definitief geen besluit over de vergoeding van de hiv-preventiepil PrEP, voordat de Gezondheidsraad met een advies komt. Dat blijkt vandaag uit antwoorden op Kamervragen van D66. Het advies van de Gezondheidsraad over PrEP volgt pas in 2018. Aidsfonds zegt diep teleurgesteld te zijn omdat PrEP in de tussentijd honderden nieuwe hiv-infecties in Nederland kan voorkomen. Dat meldt het Aidsfonds. 

Nederlandse en internationale experts zijn het er al lang over eens dat PrEP ingezet moet worden als preventiemiddel voor mensen die meer risico lopen op een hiv-infectie. Dit beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie ook aan. Landen als Amerika, Canada, Zuid-Afrika, Kenia, maar ook  Frankrijk, Noorwegen, België kozen er al eerder voor om PrEP te vergoeden.

Louise van Deth, directeur Aidsfonds : “Het is onverantwoord om nog langer te wachten met PrEP. Minister Schippers kiest voor de formele weg en wil eigen advies, terwijl we elke dag die we wachten ongeveer één hiv-infectie kunnen voorkomen door PrEP in te zetten. Het is bijzonder schrijnend dat de minister hier geen oog voor heeft. Nederland was ooit voorloper in de bestrijding van hiv/aids met pragmatische en effectieve maatregelen. Deze positie raakt Nederland kwijt ”.

Aidsfonds roept al langer op om PrEP beschikbaar te maken voor mensen die dit nodig hebben, en doet deze oproep vooral aan de partijen die betrokken zijn bij de formatie van een nieuwe regering. Volgens onderzoek kan PrEP in Nederland leiden tot een daling van 25 procent van het aantal hiv-infecties. Rapportages uit steden als Londen, waar PrEP wordt ingezet, laten dalingen van wel 40 procent zien.

Door: Redactie Nationale Zorggids