Zorgaanbieders die onverzekerde dagbesteding als yoga en meditatie aanbieden als verzekerde psychiatrische behandelingen, brengen de continuïteit en houdbaarheid van het Nederlands zorgstelsel in gevaar. Dit schrijven Jacobine Geel, voorzitter van GGZ Nederland en André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars op Zorgvisie.
De gezondheidszorg in Nederland is volgens de schrijvers uitstekend. En daar betaalt iedere inwoner ook voor. Jaarlijks gaat er zo’n 46,5 miljard euro naar de Zorgverzekeringswet. “Solidariteit is een kernwaarde van ons zorgstelsel. Iedereen die zorg nodig heeft kan daar gebruik van maken en betaalt eenzelfde nominale premie: arm of rijk, oud of jong, gezond of ziek”, schrijven Geel en Rouvoet. Wie weinig ziek is, betaalt ook voor diegene die vaker ziek is. Iets wat vooral zo moet blijven, vinden de voorzitters.
Maar als de zorgkosten blijven oplopen, komt het zorgstelsel onder druk te staan. Om dit te voorkomen, dienen alle betrokken partijen verantwoordelijk om te gaan met de zorg die zij bieden. Hoewel de voorzitters wel degelijk geloven dat yoga bijdraagt aan herstel, is het geen bewezen effectieve behandeling en dus niet opgenomen in het basispakket. “Elke euro die we aan de zorg uitgeven moet goed besteed en uitlegbaar zijn.”
Geel en Rouvoet hekelen de insteek van ggz-instelling Vitalis die via een omweg onverzekerde dagbesteding aanbiedt onder de noemer ‘vergoede zorg’. Vitalis wil op deze wijze alleen maar geld verdienen, denken de schrijvers, en bedreigen daarmee direct de solidariteit en toegankelijkheid van de zorg. De zorg die Vitalis levert is nog niet in rekening gebracht.
Om er zeker van te zijn dat de zorg die vanuit het basispakket onder Zorgverzekeringswet wordt geleverd juist is, roepen Rouvoet en Geel Zorginstituut Nederland op om de geestelijke gezondheidszorg (ggz) in het basispakket nog eens goed onder de loep te houden. Indien nodig, zijn maatregelen gewenst. “Want het is in het belang van alle partijen in de zorg dat rotte appels snel uit de mand verwijderd worden.”
Door: Redactie Nationale Zorggids