Normal_medicijn_medicatie_blisterverpakking

De ouders van een doodziek 17-jarig meisje krijgen haar benodigde medicijnen niet vergoed van zorgverzekeraar VGZ. De medicatie zit namelijk niet in het basispakket. Hierdoor moeten ze zelf maandelijks 150 euro betalen om hun dochter te kunnen voorzien van de juist medicijnen. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

De 17-jarige Denice de Wilde kampt met een zeldzame hartaandoening die haar chronisch vermoeid maakt en zorgt voor grote schommelingen in haar bloeddruk en hartslag. Ze gaat inmiddels al twee jaar niet meer naar school. Haar behandeld arts kwam onlangs met een medicijn die haar kon helpen, Midodrine.

En inderdaad, Midodrine werkte. De eerste paar weken kreeg ze de medicatie van de apotheek van het Máxima Medisch Centrum, maar vervolgens moesten haar ouders de medicijnen zelf regelen. Toen haar vader naar de apotheek ging, bleek het middel niet vergoed en moest hij zelf betalen. Er zijn namelijk twijfels over de effectiviteit van Midodrine, waardoor het jaren geleden uit het basispakket is gehaald.

“We kunnen dit niet zelf betalen. Dan zou ik de huur en de energierekening moeten laten liggen. Maar ik wil die meid een toekomst geven. Als we geen vergoeding krijgen voor Midodrine moeten we ermee stoppen. Ik ben radeloos”, zeg De Wildes’ moeder.

Een woordvoerder van VGZ laat weten dat de politiek bepaalt wat er in het basispakket zit en wat niet. Een zorgverzekeraar kan daar niets aan wijzigen. “Als we toch betalen scheppen we een precedent”, aldus VGZ. De behandeld arts van het meisje gaat nu een gesprek aan met het Zorginstituut Nederland. De zorgverzekeraar heeft toegezegd de arts hierbij te ondersteunen, omdat hij niet uit Nederland komt en onvoldoende bekend is met het Nederlandse zorgstelsel. 

Door: Redactie Nationale Zorggids