Normal_pil_medicijnen

Samen met Maastricht UMC gaat zorgverzekeraar VGZ op grootschalig niveau medicijnen tegen longziekten inkopen, met als doel uiteindelijk 100 miljoen euro te besparen. Samen maken ze een selectie van geneesmiddelen voor de behandeling van astma en copd. Uiteindelijk wil VGZ het project zo snel mogelijk uitbreiden over heel Nederland. Dat meldt de Volkskrant.

De artsen en zorgverzekeraar denken dat de prijs van medicijnen met tientallen procenten lager kan. Ook voor verzekerden van VGZ heeft het voordelen: de kosten van medicijnen die op deze manier worden ingekocht, gaan niet van hun eigen risico af. Uiteindelijk kan dat de patiënten op jaarbasis honderden euro's schelen. Alleen al voor de afname van medicijnen verbruikt de copd- en astmapatiënt bijna altijd het gehele eigen risico. Maar patiënten (en artsen) zijn niet verplicht om mee te doen met deze strategie. Wie een ander middel wil gebruiken is daarin vrij, de patiënt wordt dan wel op zijn eigen risico aangesproken.

VGZ en Maastricht UMC komen met de nieuwe inkoopstrategie omdat er momenteel chaos op de medicijnenmarkt is en hierin moet orde komen, vindt longarts Geertjan Wesseling van Maastricht UMC. Alle verschillende medicijnen zijn volgens hem eigenlijk hetzelfde en dat wekt verwarring bij patiënten. Een woordvoerder van VGZ zegt: “De farmaceuten hebben nog heel veel macht. Met hun marketing kunnen ze de artsen sturen. Je ziet dat aan het voorschrijfgedrag.” Ziekenhuizen sporen patiënten aan om een bepaald middel te gebruiken, huisartsen schrijven dit middel dan ook voor. Om die reden krijgen ziekenhuizen de medicijnen voor lage prijzen.

Directeur van het Maastricht UMC, Hans Fiolet, is zich ervan bewust dat de nieuwe aanpak het ziekenhuis geld zal kosten. “Maar het mag niet zo zijn dat de farmaco-economie bepaalt wat voor middelen we hier gebruiken. Bovendien is dit hele project onderdeel van een afspraak met VGZ.” VGZ heeft in Maastricht een marktaandeel van 50 procent en is de aanjager van dit project. Door kostenvoordeel aan de verzekerden te kunnen doorgeven, hoopt VGZ klanten te trekken.

©Nationale Zorggids