Logo_fnv

FNV Zorg & Welzijn voert donderdagmiddag actie voor het kantoor van Zilveren Kruis Achmea in Leiden. De zorgverzekeraar is een proef gestart in drie gemeenten waar de zorgaanbieders op wijkniveau moeten inschrijven om hun dienstverlening voor wijkverpleging gegund te krijgen. Dat meldt FNV.

“Het gevolg is dat er binnen één gemeente verdeeldheid ontstaat over de financiering, keuze en kwaliteit van de zorg”, zegt Cor de Beurs, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “Wij willen daarom dat deze proef in Utrecht, Ommen-Hardenberg en Zwolle zo snel mogelijk stopt”

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid heeft vorige week tijdens een debat in de Tweede Kamer, over de problemen in de wijkzorg, laten weten dat hij niet van plan is om hier nu meer geld in te steken. Omdat zorgverzekeraars een zorgplicht hebben, moeten die het volgens Van Rijn zelf regelen.

De Beurs: “Wij zien dat Zilveren Kruis Achmea vooral snijdt in de kosten van de zorg door hele kromme contractafspraken. Als dit initiatief van Zilveren Kruis Achmea navolging krijgt, gaat het op grote schaal bergafwaarts met de wijkzorg. Slechts één zorgaanbieder per wijk krijgt een reële prijs betaald voor de zorg en de rest moet het doen onder de kostprijs. Dat zorgt alleen maar voor oneerlijke concurrentie, verslechtering van de zorg, en een aanslag op de werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden van de werknemers.”

Naast de negatieve effecten op de kwaliteit van de zorg en op de arbeidsvoorwaarden, wil FNV Zorg & Welzijn ook om andere redenen dat de proef van Zilveren Kruis Achmea zo snel mogelijk wordt stopgezet. Cliënten hebben geen echte keuzevrijheid meer in hun zorgaanbieder. Daarnaast verdwijnt de wijkoverstijgende specialistische zorg bij dementie, oncologie en wondverpleging. Kwetsbare mensen zijn dus de dupe. Ook verdwijnen de goedlopende samenwerkingsverbanden tussen voorzieningen en zorgverleners in de eerste en tweede lijn, zoals gemeenten en welzijnsinstellingen.

© Nationale Zorggids