Normal_geldbrief

Als een bepaalde grote zorgverzekeraar niet meer gaat betalen voor medicijnen, dan wil de Sint Maartenskliniek verzekerden van deze verzekeraar niet meer behandelen. Directeur van het Nijmeegse ziekenhuis heeft dit gezegd tegen het Financieele Dagblad. Het ziekenhuis krijgt veel dure geneesmiddelen niet vergoed. Dit meldt Omroep Gelderland. 

Volgens Mark van Houdenhoven, directeur van de Sint Maartenskliniek, komt “de dag dat we aan patiënten moeten gaan vragen bij wie ze zijn verzekerd, snel dichterbij”. Het ziekenhuis heeft problemen met een grote zorgverzekeraar. Welke zorgverzekeraar dit is, wil de directeur niet kwijt. Met andere zorgverzekeraars zijn wel afspraken gemaakt over de vergoeding van dure medicijnen.
 
Eerder werd al bekend dat ziekenhuizen kankerpatiënten niet altijd de beste behandeling geven, omdat zij de kosten voor de medicijnen niet op kunnen brengen. Veel patiënten worden doorverwezen naar gespecialiseerde ziekenhuizen, zodat deze ziekenhuizen voor de medicijnkosten op moeten draaien. Kern van het probleem is dat de vergoedingen die afgesproken zijn met zorgverzekeraars ontoereikend zijn, aldus de ziekenhuizen. Het behandelen van de dure patiënten kost ziekenhuizen dus geld. 
 
Dit is ook het geval bij de Sint Maartenskliniek. Het ziekenhuis is gespecialiseerd in aandoeningen op het gebied van houding en beweging. Volgens Van Houdenhoven moet het ziekenhuis al jaren toeleggen op medicijnen. Afgelopen jaar zou er bijvoorbeeld 2 miljoen euro bijgelegd zijn door het ziekenhuis, omdat de zorgverzekeraars niet vergoedden. Met veel verzekeringen zijn inmiddels afspraken gemaakt over extra geld. Met één zorgverzekeraar is dit nog niet gelukt, en wellicht dat die patiënten in het vervolg daarom niet meer behandeld worden. 
 
© Nationale Zorggids