Logo_sjg_st_jans_gasthuis_weert_logo

De dreigende van sluiting van de spoedeisende hulp (SEH) van ziekenhuis SJG Weert is nog niet van de baan. Wethouder Paul Sterk pleit in een persbericht voor het behoud van de spoedeisende hulp in Weert. 

'De plannen zijn absoluut niet van de baan. Ik heb me de afgelopen weken verdiept in de materie en het is noodzaak flink op de trom te blijven slaan', zegt Sterk. Volgens de wethouder zijn de plannen om spoedeisende zorg te concentreren niet alleen van de zorgverzekeraars afkomstig: zij voeren het regeerakkoord uit van het kabinet. De concentratie van acute zorg was in eerste instantie bedoeld voor gemeenten met een grote ziekenhuisdichtheid, zoals Amsterdam, Rotterdam of Utrecht. Zorgverzekeraars hebben er echter regioplannen van gemaakt. Sterk is van mening dat de consequenties hiervan onvoldoende zijn onderzocht.

Van oorsprong is wethouder Sterk gezondheidswetenschapper. In de afgelopen jaren was hij verantwoordelijk voor kwaliteitsmanagement en het begeleiden van veranderingsprocessen in de zorg. Ook was hij bestuurlijk actief in de thuiszorg, bij een gezondheidscentrum en een koepelorganisatie voor sportgeneeskunde. 'Als wethouder wil ik het beste voor Weert. Als Gezondheidswetenschapper wil ik de beste zorg. Vanuit beide rollen concludeer ik dat de basiszorg, waaronder spoedzorg, voor Weert behouden moet blijven. Een zeer belangrijke reden is het verlies aan onmiddellijke eerst hulp aan patiënten waar vooral de tijdsfactor, in verband met de afstanden, een kwestie van leven of dood kan betekenen. Dit kabinetsbeleid staat bovendien haaks op ander beleid: een participatiemaatschappij met meer zorg voor elkaar. De voorgenomen sluiting van de SEH betekent dat mensen verder moeten reizen om familie te brengen of op te zoeken in het ziekenhuis. Je belast ze dus extra en belemmert ze daarmee juist datgene te doen wat je graag wilt, meer op eigen kracht voor elkaar zorgen. Mensen hebben recht op goede zorg, dichtbij.'

© Nationale Zorggids