Ziekenhuizen die zich netjes aan het declaratiesysteem houden, krijgen niet alles vergoed. Om betaald te krijgen voor hun werk moeten artsen soms hun toevlucht nemen tot creatief boekhouden. Dat laten anonieme financiële experts van zes grotere ziekenhuizen weten aan de NOS.
De declaratieregels blijken soms zo ingewikkeld, dat patiënten om die reden niet altijd de best beschikbare behandeling krijgen. Zo zijn er gevallen bekend van patiënten die twee kleine ingrepen kunnen ondergaan tijdens één operatie. Deze patiënten worden soms toch twee keer geopereerd, omdat beide ingrepen anders niet apart vergoed worden. Ook gebeurt het dat chirurgen soms andere operaties opgeven dan daadwerkelijk uitgevoerd zijn, om toch het bedrag vergoed te krijgen waar ze recht op hebben.
De financieel experts wensen anoniem te blijven omdat ze bang zijn voor de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die legde onlangs het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein een boete op van 2,5 miljoen euro vanwege onrechtmatige declaraties. Bovendien moest het ziekenhuis bijna 25 miljoen euro terugbetalen.
De NZa stelt de declaratieregels op, controleert of de ziekenhuizen zich eraan houden en deelt boetes uit als regels worden overtreden. Hoogleraar gezondheidsrecht Jaap Sijmons is kritisch over de rol van de NZa. 'Ik denk dat de toezichthouder zich moet realiseren dat hij voor een deel ook zijn eigen vlees zit te keuren, de duidelijkheid van zijn eigen normen. En als die dan niet goed worden toegepast, geeft hij de ander, de ziekenhuizen, een boete voor de onduidelijkheid. Dat zou niet moeten. Daar past coulance, om te laten zien dat je voor een deel zelf ook eigenaar en veroorzaker van het probleem bent.'
© Nationale Zorggids