Het wetsvoorstel 'Flexibel werken' moet het medewerkers gemakkelijker maken om hun eigen werkweek in te delen. Zo kunnen zij de zorg voor bijvoorbeeld kinderen beter combineren met hun baan. De Kamer gaat, mogelijk direct na het zomerreces, met het wetsvoorstel aan de slag. Dat meldt Kinderopvang Totaal.
Het wetsvoorstel werd vorige week ingediend door Tweede Kamerleden van het CDA en Groen Links. Eddy van Hijum van het CDA: 'Maatschappelijk is het debat alleen maar relevanter geworden, door de bezuinigingen op de kinderopvang, huishoudelijke hulp en zorg. De overheid rekent er steeds meer op dat mensen voor elkaar zorgen. Tegelijkertijd mag de arbeidsparticipatie niet dalen. Dan is flexibiliteit een belangrijke uitweg.'
Bij veel werkgevers is flexibel werken nog verre van vanzelfsprekend. Als werknemers incidenteel minder uren willen maken vanwege verplichtingen thuis kunnen zij hiertoe een verzoek indienen. Dit wordt nog al eens geweigerd door de werkgever. In het nieuwe wetsvoorstel is dit niet meer zomaar mogelijk. Veel werknemers geven aan dat ze wel flexibeler willen werken maar denken dat het binnen hun bedrijf niet kan of dat hun werkgever er negatief tegenover staat. Vaak hebben volwassenen de zorg voor kinderen en zijn daarnaast ook actief als mantelzorger voor oudere familieleden. Bij veel ouders zou er interesse bestaan in een vijfdaagse werkweek die is afgestemd op schooltijden.
Vakbonden en andere partijen in de zorg hebben positief gereageerd op het wetsvoorstel. Als het voorstel kort na het zomerreces wordt aangenomen kunnen werknemers vanaf 2014 al flexibeler gaan werken.
© Nationale Zorggids