Normal_rlsbenen170

RLS: het rusteloze benen syndroom

Heeft u last van een branderig, jeukend of krampend gevoel in de benen, meestal in uw kuiten, als u gaat slapen? Het kan zijn dat u last heeft van het rusteloze benen syndroom (RLS). Als u uw benen beweegt, verdwijnt dit vervelende gevoel even. Dat zorgt ervoor dat u een overmatige drang ervaart om uw benen te bewegen, omdat dit tijdelijk verlichting geeft.

Wat is RLS?

Door het rusteloze benen syndroom ontstaat er een vervelend gevoel in uw benen. De klachten ontstaan meestal in de loop van de avond en duren tot het begin van de nacht. Het kan zijn dat u door uw onrustige benen bijvoorbeeld ook niet kunt stilzitten in de bioscoop of in het theater.

5 tot 10 procent van de volwassenen kampt met RLS. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Mensen van alle leeftijden kunnen RLS ontwikkelen, maar de meest ernstige klachten treden meestal op bij oudere volwassenen.

Patiënt Wim aan het woord:

"Mijn vorige huisarts deed mijn RLS-klachten 15 jaar geleden schouderophalend af als een te negeren leeftijdsdeficiëntie. Ik was toen 55 jaar. Jarenlang sliep ik slecht door mijn rusteloze benen en sleepte ik me overdag futloos voort. Tot Valeo-neuroloog Chuck van de Vlasakker me begin dit jaar via een videoconsult opeens goede hoop gaf."

Wat zijn de gevolgen van RLS?

RLS zorgt voor onrustige avonden en problemen met inslapen. Meerdere malen per nacht wordt u wakker en dat leidt tot slaapgebrek. Slaaptekort kan in verband gebracht worden met depressie, angst, hartaandoeningen en obesitas. Patiënten met RLS lopen een groter risico op deze problemen.

Als gevolg van de slaapstoornissen die gepaard gaan met RLS, ervaren patiënten vaak vermoeidheid en slaperigheid overdag. De verstoorde slaap is de belangrijkste reden waarom mensen met RLS medische hulp zoeken.

Er bestaat een aanzienlijke variatie in de ernst van de klachten. Door de jaren heen nemen de klachten vaak toe en ontstaat er soms uitbreiding naar de bovenbenen en de armen.

Hoe komt de diagnose tot stand?

De medisch specialisten van de Valeokliniek stellen de diagnose op basis van uw klachtenpatroon. Door middel van bloedonderzoek kunnen we vaststellen of er sprake is van bijvoorbeeld een ijzertekort of een tekort aan ferritine. Incidenteel maken we gebruik van aanvullend onderzoek, zoals een slaaponderzoek.

Wanneer we bij het bloedonderzoek een onderliggend ijzer- of vitaminetekort vaststellen, kunnen we dit in uw dieet aanvullen met ijzer, vitamine B12 of foliumzuur.

Hoe behandelt de Valeokliniek RLS?

Bij de Valeokliniek kunt u met onze neurologen de behandelingsopties bespreken. Iedereen ervaart RLS anders. Daarom is het belangrijk om samen met uw arts te bepalen wat de beste manier is om uw klachten onder controle te houden.

De behandeling van RLS is afhankelijk van de oorzaak van de aandoening. Bij een vitamine- of ijzertekort leidt de behandeling daarvan tot afname van de klachten. Als RLS bijvoorbeeld het gevolg is van medicijngebruik, kan het stoppen van deze medicijnen – wanneer mogelijk – ervoor zorgen dat RLS verdwijnt*. Vaak kunt u zelf ook aan de slag door bepaalde leefregels toe te passen.

*Stop of verander nooit uw medicatie zonder overleg met uw behandelend arts.

Voor meer informatie: https://valeokliniek.nl/rls