Bij de Valeo Kliniek bieden we leefstijlcoaching aan. Twee jaar lang werkt u onder begeleiding van de leefstijlcoach aan het aanpassen van uw dagelijkse gewoontes voor een gezonder leven. Samen met uw coach kijkt u welke aanpassingen leiden tot een betere leefstijl. Denk aan gezondere voeding, maar ook bijvoorbeeld naar een manier waarop u meer kunt bewegen, hoe u kunt omgaan met stress en beter kunt slapen en ontspannen. En u leert hoe u deze veranderingen in uw leefstijl kunt volhouden.
Leefstijl bij de Valeo Kliniek
Gezond zijn. Dat is waar Valeo voor staat. Goede slaap en de juiste leefstijl zijn onmisbaar voor een gezond leven. Een groot deel van de patiënten met slaapapneu heeft overgewicht. Om hen te begeleiden naar een gezonde leefstijl, bieden we deze leefstijlinterventie aan. Ook bij het rusteloze benensyndroom kan een aanpassing in leefstijl zijn vruchten afwerpen en de RLS-klachten verlichten.
De Valeo Kliniek biedt leefstijlcoaching aan op basis van het programma CooL. CooL staat voor Coaching op Leefstijl. Het voordeel van CooL is dat u begeleiding krijgt van 1 leefstijlcoach en u twee jaar lang gebruik mag maken van dit programma om uw persoonlijke doelen te behalen.
Leefstijlcoaching bestaat uit individuele bijeenkomsten met uw coach en groepsbijeenkomsten. Het traject begint met een individuele intake. Tijdens deze intake onderzoekt de leefstijlcoach of dit programma iets voor u is en kijkt hij wanneer de volgende groep start. De groep blijft in principe bij elkaar gedurende het hele traject.
Tijdens de individuele gespreken stelt u samen met de coach uw individuele programma op. Tijdens de groepsbijeenkomsten krijgt u voorlichting over de thema's die worden behandeld.
Intake
Tijdens de intake nemen we in ongeveer anderhalf uur samen met u door of leefstijlcoaching en het CooL-programma van de Valeo Kliniek iets voor u zijn. Tijdens de intake bespreken we alle facetten van de leefstijlinterventie, maar er is ook veel ruimte om uw situatie en motivatie te belichten. Het is daarom ook belangrijk om te weten dat we pas na de intake beslissen of u kunt starten met de leefstijlinterventie.
Na de intake kan zowel de leefstijlcoach als u zelf aangeven dat dit misschien toch niet het juiste moment is om te starten. Bijvoorbeeld als u net met een nieuwe uitdagende baan bent begonnen en het beter is om al die nieuwe indrukken te laten bezinken. De Valeo Kliniek start regelmatig nieuwe groepen, dus in dat geval kunt u samen kijken naar wat wel het juiste moment is voor de volgende stap.
Leefstijlinterventie
Fase 1
Na de intake gaat de leefstijlinterventie van start. Het programma bestaat uit twee fases. De eerste fase noemen we het basisprogramma. Hier gaan we aan de slag met een goede basis. Tijdens het eerste jaar hebben we bijna maandelijks contact. Dit zijn zowel individuele gesprekken als groepsbijeenkomsten.
Tijdens fase 1 heb je 4 individuele gesprekken en 8 groepsbijeenkomsten. Fase 1 duurt gemiddeld 8 maanden.
Fase 2
Tijdens de 2e fase besteden we veel tijd aan terugval en hoe u zelf actie kunt ondernemen. Dit noemen we de onderhoudsfase. Deze fase is essentieel. De meeste mensen weten namelijk wel hoe ze tijdelijk hun leefstijl kunnen aanpassen, maar hoe kun je het je leven lang volhouden? Samen zorgen we ervoor dat ook als we afscheid nemen, u er niet alleen voor staat. U leert om uw netwerk erbij te betrekken en weet wat u kunt doen als het een keer tegenzit.
Fase 2 duurt gemiddeld 16 maanden. In deze periode heb je 4 individuele en 8 groepsbijeenkomsten.
Vergoeding
De leefstijlinterventie wordt vergoed vanuit het basispakket en gaat niet van uw eigen risico af. Met een verwijzing van een huisarts of specialist krijgt u dit vergoed van uw zorgverzekeraar.