Patiënten die geen verklaring ondertekenen waarin staat dat ze begrijpen wat de risico’s van het coronavaccin AstraZeneca zijn, krijgen geen prikje van Limburgse huisarts Rob Elens. Hij wil geen verantwoordelijkheid dragen voor dingen die fout gaan na een vaccinatie met het Oxfordvaccin. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt dat huisartsen met gewetensbezwaren het vaccineren aan een ander moeten overlaten. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Elens laat zijn patiënten een brief ondertekenen waarin staat dat het AstraZeneca-vaccin zich nog in de experimentele fase bevindt en dat het coronavirus voor het overgrote merendeel niet gevaarlijk is. Wie vitamines, zink en selenium slikt, zou nog minder kans op het virus hebben. Wie de brief ondertekent, stemt in met de bijwerkingen erna.
Gewetensbezwaren
Artsen met gewetensbezwaren, moeten het vaccineren overlaten aan andere huisartsen, zegt de IGJ. Elens doet dat niet. Huisartsen die geen gewetensbezwaren hebben, moeten zich aan de richtlijnen voor huisartsen houden. Wat ook inhoudt dat de toediening van vaccinaties zonder extra voorwaarden is. Patiënten zouden helemaal geen verklaring hoeven ondertekenen. “De enige schriftelijke toestemming die een patiënt gevraagd kan worden is of hij/zij akkoord gaat met de opname van de gegevens aan het RIVM.”
Hydroxychloroquine
De Limburgse huisarts kwam eerder in het nieuws: hij beweerde patiënten succesvol te hebben behandeld met hydroxychloroquine en zink. Deze behandeling is al snel verboden door de IGJ. Ondertussen heeft ook de Wereldgezondheidsorganisatie behandeling met het van oorsprong malariamiddel afgeraden. Het zou onvoldoende effectief werken.
Door: Nationale Zorggids