De laatste maanden herontdekken we het belang van voldoende beweging en een gezonde levensstijl. Sportfysiotherapie speelt een belangrijke rol in het voorkomen en verhelpen van veelvoorkomende sportblessures. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over knieblessures, kwetsuur aan de enkel, rug- en nekklachten of een tenniselleboog. Wanneer men bij het sporten klachten ervaart die ervoor zorgen dat bewegen lastiger of onmogelijk is geworden, dan biedt de sportfysiotherapeut uitkomst. Middels een behandelprogramma op maat kan je weer pijnloos en voluit sporten.
Hoe werkt sportfysiotherapie?
Sportblessures komen zowel bij jong en oud voor, en in verschillende vormen. Sportfysiotherapie richt zich in het speciaal op veelvoorkomende sportblessures, en kiest per situatie voor een persoonlijk behandelplan om je fit te maken én houden. In de basis staan zij garant voor preventie, voorlichting en de behandeling van sportblessures. De fysio bezoek je zodoende voor het herstellen van gewrichten, of juist om de belaste delen van je lichaam extra te trainen. Een eigen trainingsmodel zorgt ervoor dat je gewrichten sterker worden, terwijl je beter bestand bent tegen onverwachte of kleine kwetsuren. Ook optimaliseer je de algehele fitheid.
Een sportblessure ontstaat meestal als gevolg van overbelasting, een onjuiste trainingsopbouw of te lang rondlopen met klachten. Ook een verkeerde beweging tijdens de training of een wedstrijd kan een langdurige blessure opleveren. Veel sporters nemen het risico om te snel weer te beginnen met sporten, waardoor een blessure langer duurt dan nodig. Door toedoen van een gepersonaliseerd trainingsprogramma bij de sportfysiotherapeut bouw je in het juiste tempo aan je herstel, waardoor de blessure duurzaam wordt verholpen, en het risico op terugkerende blessures kleiner wordt.
Meest voorkomende sportblessures
De meest voorkomende sportblessure in Nederland is de knieblessure. In 2013 werd een recordaantal van 970.000 knieblessures geregistreerd. Dit type blessure komt veelvuldig voor in het voetbal. Wanneer de knie niet sterk genoeg is, dan kan een onverwachte beweging al zorgen voor een langdurige en blijvende kwetsuur. Ook het spelen op een harde, weinig flexibele ondergrond als kunstgras heeft gezorgd voor een toename in het aantal geregistreerde knieblessures. Andere sportblessures met een hoge frequentie zijn:
- Nek- en rugklachten
- Hamstringblessure
- Enkelblessures
Dit type blessures kunnen bij een verkeerde aanpak vaker terugkeren. Jij merkt dit tijdens het sporten in de vorm van overbelasting en onnodig veel pijnklachten. Sportfysiotherapie speelt een cruciale rol in de behandeling van de meest voorkomende sportblessures.
Fitheidstesten voetbal
Als voetballer weet je als geen ander dat fitheid en uithoudingsvermogen essentieel zijn. Niet alleen op teamniveau, maar ook individueel is fitheid bepalend voor prestaties op het veld. Kom je tijdens reguliere trainingen niet op het gewenste niveau, of moet je revalideren van een sportblessure? Dan is een verstandig om te investeren in een persoonlijk trainingsprogramma bij de sportfysiotherapeut. Hier beschik je individueel én als team over de mogelijkheden van fitheidstesten. Hier kijkt men naar:
- Conditie individueel en ten opzichte van teamgenoten
- Algehele fitheid van de selectie
- Hoe snel kan een geblesseerde speler revalideren
- Progressie in fysiek, snelheid en uithoudingsvermogen
Dankzij fitheidstesten presteer je als voetbalteam, en eveneens als individuele speler beter tijdens trainingen en wedstrijden. Persoonlijke programma’s resulteren erin dat spelers hun maximale potentieel bereiken, en meer uit zichzelf weten te halen. Als teamleider is het mogelijk om testdata te analyseren en gebruiken in wekelijkse trainingsprogramma’s en wedstrijden. Samen met de sportfysiotherapeut zet je de volgende stap in de professionalisering van het voetbal.