Een ME-patiënt en een vader van een ME-patiënt dienen een klacht in bij de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij vinden dat twee wetenschappers van de universiteit misleidende uitspraken hebben gedaan. Ook worden ze beschuldigd van ernstige nalatigheid. Dat meldt NU.nl.
De wetenschappers publiceerden in 2011 een artikel in The Lancet waarin stond dat gedragstherapie en oefentherapie veilig methodes waren voor patiënten met het ME (ook chronisch vermoeidheidssyndroom). Dertig procent van de patiënten zou met deze therapievormen zelfs herstellen. Echter vinden de twee indieners van de klacht dat de wetenschappers met het artikel een onjuist beeld schetsen van de Engelse studie genaamde de PACE-trial.
De PACE-trial heeft wereldwijd kritiek ontvangen van patiënten en wetenschappers. De trial is onlangs door andere wetenschappers herberekend. Uit deze herberekening blijkt dat de resultaten van deze studie inderdaad niet juist zijn. Lou Corsius en Frank Twisk, de klachtindieners, willen dat de Radboud Universiteit afstand neemt van de conclusies en het artikel bovendien intrekt. Van de wetenschappers wordt verwacht dat zij binnen drie weken een reactie geven op de beschuldigingen.
De ME-CVSvereniging liet onlangs al weten dat patiënten niet te spreken zijn over de cognitieve gedragstherapieën die door de huisarts worden voorgesteld. Meer dan driehonderd van de zeshonderd patiënten die de vereniging ondervroeg zeggen geen profijt te hebben bij gedragstherapie. In sommige gevallen verergeren de klachten juist, omdat grenzen opzoeken niet altijd positief werkt voor mensen met ME.
Door: Redactie Nationale Zorggids