Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

(Novum) - Het RIVM heeft alle huisartsen vanwege de ebola-uitbraak gevraagd alert te zijn op mensen met koorts. In een mail die ook naar GGD's en specialisten is gestuurd wordt gevraagd bij alle patiënten met koorts na te gaan of en waar ze onlangs op vakantie zijn geweest, schrijft het AD woensdag.

Sinds vorige week worden alle reizigers op Schiphol die uit verdachte landen komen met infraroodguns gecontroleerd op koorts. Ook wordt gevraagd naar mogelijke ebolacontacten, zegt directeur Jaap van Dissel van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de krant. De GGD deelt op Schiphol flyers uit aan reiziger naar en vanuit Nigeria.

Het RIVM is volgens Van Dissel veel gebeld door burgers die bezorgd zijn dat het dodelijke virus naar Nederland komt, vooral toen er mogelijk besmettingen waren in België en Duitsland. Beide patiënten in die landen blijken overigens waarschijnlijk toch geen ebola te hebben.

De kans dat ebola in Nederland opduikt noemt Van Dissel 'buitengewoon klein', als is het niet uit te sluiten. "Maar de kans op een zich verder verspreidende uitbraak in Nederland is nagenoeg nihil", zegt Van Dissel.

De directeur wijst erop dat Nederland in 2008 werd geconfronteerd met het aan ebola verwante Marburg-virus. Een vrouw was tijdens haar vakantie in Uganda besmet geraakt na een bezoek aan een vleermuisgrot. Hoewel zij met meer dan 130 mensen in aanraking was gekomen, van wie meer dan de helft ziekenhuispersoneel, is er verder niemand besmet geraakt. De vrouw zelf overleed binnen enkele dagen na haar opname.

Ebola is pas besmettelijk als iemand ziekteverschijnselen toont. Na een besmetting kan het drie weken duren voor die verschijnselen de kop opsteken. De kans dat iemand gezond vanuit een risicoland vertrekt en vervolgens in het vliegtuig ziekteverschijnselen krijgt en andere passagiers aansteekt, is daarom bijzonder klein.