(Novum) - Het aantal faillissementen in de zorg zal de komende jaren toenemen, doordat zorginstellingen niet goed zijn voorbereid op de marktwerking. Ook zijn meer reorganisaties te verwachten, met name in de jeugdzorg. Dat stelt accountantskantoor BDO maandag na een onderzoek naar de sector.
Volgens BDO is veertig procent van de zorginstellingen nog niet goed voorbereid op de toenemende marktwerking. Zo nemen bedrijven beslissingen zonder goed te weten wat hun klanten eigenlijk willen. Ook heeft achttien procent van de zorginstellingen niet genoeg financiële buffer. Bij de jeugdzorg heeft BDO zelfs twijfels over de buffers van vier op de tien instellingen.
BDO noemt de situatie bij de jeugdzorg zorgwekkend. Veel provincies hebben de afgelopen jaren het aanleggen van buffers bij de jeugdzorginstellingen aan banden gelegd. Door de toenemende marktwerking zullen de prijzen echter onder druk komen te staan, terwijl een groot deel van de kosten, zoals lonen en huisvesting vaststaat. BDO verwacht dan ook dat reorganisaties op korte termijn bij veel jeugdzorginstellingen onontkoombaar zijn.
In het onderzoek is sprake van faillissementen als gevolg van bezuinigingen, maar deze worden wel gekoppeld de marktwerking in de zorg. Zorginstellingen zouden niet goed zijn voorbereid op de marktwerking. Op de middelbare school heb ik nog geleerd dat marktwerking vraag en aanbod reguleert. Bij de marktwerking in de zorg kan daar echter geen sprake van zijn, omdat er nog 2 schakels tussen zitten: de overheid (die wil/moet bezuinigen) en de zorgverzekeraars (die winst willen maken). Bovendien ben ik als zorgvrager (die wil genezen) sterk afhankelijk van de zorgaanbieder (die mij beter kan maken en ook nog winst mag maken). Alleen al op grond daarvan is marktwerking in de zorg geen realistische optie. Het brengt alleen maar een perverse prikkel in het zorgsysteem. De marktwerking is destijds ingevoerd onder het mom van dat het de concurrentie tussen zorgaanbieders zou aanwakkeren en daarmee automatisch tot goedkopere zorg zou leiden. Dat zijn naïeve beweegredenen geweest van paarse politici die teveel geloof hebben gehecht aan neo-liberale economen die (als ware dominees) hen dat hebben voorgehouden. Ook nu zitten er weer paarse politici op het pluche die niet zullen terugkomen op hun destijds foutieve beslissingen.