In het UZ Brussel werd de eerste ultra low dose CT-scanner ter wereld in gebruik genomen. Deze nieuwe ultra low dose (lage dosis) CT-scanner combineert voor het eerst in de medische beeldvorming een adequate beeldkwaliteit met een zeer lage stralingsdosis. Deze innovatie is vooral belangrijk voor jonge patiënten die geregeld onder de CT-scanner moeten.
Tot voor enkele jaren ging beeldvorming met CT-scan gepaard met de hoogste stralingsdosissen in de radiologie. Dit was nodig om een correcte diagnose te kunnen stellen. Er was daarbij altijd een trade-off tussen beeldkwaliteit en stralingsdosis. Sinds enige tijd is er onder meer dankzij de technologische ontwikkeling een evolutie op gang gekomen om met een minimale dosis ioniserende straling een maximaal resultaat te bereiken.
Kracht van 256 computers
De idee achter deze evolutie is dat we maar beter zuinig zijn met ioniserende stralen. Dankzij de nieuwe ultra low dose CT-scanner kan men nu een adequate beeldkwaliteit bereiken bij een zeer lage stralingsdosis. Pas recent zijn de computers snel genoeg om daartoe alle patiëntinformatie te verwerken. Bij de nieuwe CT-scan gebeurt dit door aan de CT-scan een reconstructiemodule te plaatsen met de kracht van 256 computers in parallel.
Veel meer informatie
De dienst radiologie van het UZ Brussel heeft, onder leiding van prof. dr. Johan de Mey en samen met de fabrikant van de ultra low dose CT-scanner, het onderzoek gevoerd naar lage dosis CT-beelden. Het resultaat is verbluffend: bij een klassiek CT-onderzoek van de buik ligt de straling rond 8 millisievert (mSv) en van de thorax rond de 7 mSv. Bij een ultra low dose CT-scanner is dit respectievelijk 0,4 mSv en 0,06 mSv. In tegenstelling tot de klassieke radiografie (X-stralen) is CT een 3D-onderzoek dat veel meer informatie geeft.
Minder straling
Deze evolutie is vooral belangrijk voor groepen zoals kinderen en jong volwassenen die geregeld onder de CT-scanner moeten. Ze worden hierdoor meer dan andere patiënten blootgesteld aan ioniserende stralen (bijv. mucovisidosepatienten en kankerpatiënten). Kinderen en jonge adolescenten zijn veel gevoeliger voor afwijkingen als gevolg van ioniserende straling. Het risico is gemiddeld 2- tot 3-maal hoger en voor sommige aandoeningen tot 10-maal hoger.
Afwijkingen als gevolg van een lagere dosis ioniserende straling treden meestal pas op met een vertraging van 20 jaar waardoor bijvoorbeeld het risico voor een 80-jarige die onderzocht wordt onder een klassieke CT-scanner verwaarloosbaar is. In eerste instantie zal de low dose scanner dan ook gebruikt worden voor kinderen, jong volwassenen en zwangere vrouwen.