Normal_2007

Dr. Cecile Janssens, universitair hoofddocent en onderzoeker op de afdeling Epidemiologie van het Erasmus Medisch Centrum, maakte dinsdag 15 maart een grote klapper: zij publiceerde in tien medische vakbladen tegelijk een wetenschappelijk artikel.

Boeiend
Het onderwerp van het artikel is een richtlijn voor de publicatie van wetenschappelijk onderzoek. Specifieker: hoe goed kunnen erfelijke risico's voorspeld worden met behulp van DNA? Bij het artikel zijn twintig experts betrokken, voornamelijk uit de Verenigde Staten. Janssens is hoofdauteur.

Grote namen
Het artikel is aangeboden aan twaalf tijdschriften, waarvan dus tien het hebben gepubliceerd. Er zitten grote namen tussen, met een hoge impactfactor, zoals Annals of Internal Medicine, British Medical Journal en PLoS Medicine. Janssens: "In zo veel tijdschriften tegelijk verschijnen, is niet uniek, maar het blijft bijzonder. Dit onderwerp is erg hot op dit moment."

Ondeskundig
De grote belangstelling voor de richtlijnen is begrijpelijk, vertelt Janssens. "Genetici zijn deskundig op het gebied van de genetica, maar in hun publicaties over het voorspellen van risico's ontbreken vaak belangrijke details. Daarom hebben wij een richtlijn opgesteld. Hiermee kunnen onderzoekers controleren of hun artikel een volledige en juiste beschrijving geeft van hoe ze het onderzoek hebben aangepakt en van wat ze gevonden hebben."

Nog meer
Overigens heeft Janssens ook gewerkt aan een uitgebreide toelichting op de richtlijn. Deze is 15 maart ook verschenen in 'slechts' vier bladen.