Normal_1922

Op woensdag 9 maart werd in het kader van de Wereld Glaucoomweek bij Polikliniek Oogheelkunde van Bronovo, gebouw Hubertusduin aandacht besteed aan de oogziekte glaucoom.

Ongeveer 90 belangstellenden meldden zich hier voor de oogdrukmeting, waarbij toch een groot aantal van de gegadigden in aanmerking kwam voor een vervolgconsult omdat de oogdruk te hoog bleek. De Glaucoomvereniging was aanwezig met voorlichtingsmateriaal over glaucoom en met handige tips en hulpmiddelen voor het oogdruppelen.

Dit jaar is de week van 6 t/m 12 maart door de World Glaucoma Association uitgeroepen tot de Wereld Glaucoomweek. In deze week vragen oogartsen en patiëntenverenigingen wereldwijd aandacht voor de oogziekte glaucoom, één van de belangrijkste oorzaken van blindheid en slechtziendheid in de wereld. Niet alleen in ontwikkelingslanden, maar ook in de Westerse wereld.

Glaucoom, een sluipende ziekte
De oogziekte beschadigt aanvankelijk vooral het gezichtsveld buiten het midden, terwijl het centrum en het scherpe zien lang goed blijft. Patiënten merken dus vaak niets tot er al een aanzienlijke uitval van gezichtsveld is ontstaan. Bovendien verloopt de ziekte geleidelijk, zodat men niet zo snel in de gaten heeft dat er wat verandert. Daarnaast vullen de gezichtsvelden van onze twee ogen elkaar aan, wat de kans op ontdekken van de blinde vlekken in een vroeg stadium vermindert. Hoewel glaucoom niet kan worden voorkomen, kan de ziekte in de meeste gevallen tot stilstand worden gebracht wanneer men er tijdig bij is. Goede voorlichting en een meting kunnen hierbij helpen.
Meer informatie: www.glaucoomvereniging.nl