Normal_1903

Het college van B&W van de gemeente Alkmaar is gevallen nadat de raad een motie van wantrouwen in meerderheid steunde. Burgemeester Bruinooge voert vrijdag overleg met de commissaris van de koningin over de ontstane situatie.

De motie van wantrouwen werd donderdagavond ingediend tijdens de extra raadsvergadering. In de motie – ingediend door de fracties van OPA, SP, Trots en de huidige coalitiepartijen CDA en VVD – wordt het college verantwoordelijk gehouden voor het vertrek van MCA uit Alkmaar. Zoals bekend heeft de raad van bestuur van het medisch centrum vorige week gekozen voor nieuwbouw in Heerhugowaard. In totaal steunden 22 raadsleden de motie (naast de indieners ook de fractie Leefbaar Alkmaar); 15 raadsleden stemden tegen.

De raadsfracties die hebben ingestemd met de motie van wantrouwen hebben aangegeven dat OPA (na de PvdA de grootste fractie in de Alkmaarse gemeenteraad) nu een nieuw college moet gaan vormen. Volgens wetgeving dient er binnen 30 dagen een nieuw college te zijn; mocht dat niet het geval zijn dan komen tijdelijk alle bevoegdheden in handen van de burgemeester. De huidige coalitiepartijen PvdA, Groen Links en D66 toonden zich ‘onaangenaam verrast’ en ‘zwaar teleurgesteld’ over de ontstane situatie.

Lees ook: MCA kiest voor nieuwbouw in Heerhugowaard