Normal_1902
De indringende documentaire 'All My Tomorrows', over vijf medewerkers van het Erasmus MC die zich inzetten om kanker te bestrijden, komt in april naar Rotterdam.

De Nederlandstalige documentaire is gemaakt door de Rotterdams-Madrileense regisseur Sonia Herman Dolz, wier moeder aan kanker leed. Haar film maakte vorig jaar indruk tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Snijzaal
Centraal in de documentaire staan een kankerchirurg, celbioloog, patholoog, nachtverpleegkundige en kinderoncoloog.

Hun werkzaamheden zijn oogstrelend gefilmd, met volop aandacht voor detail. Zelfs de scène in de snijzaal is prachtig. In die ruimte mogen studenten hun vaardigheden oefenen op overleden patiënten die hun lichaam aan de wetenschap hebben geschonken.

Proefmuis
Bijzonder aan de film is dat deze dierproeven in alle openheid laat zien, en ook nog van uitermate dichtbij: een proefmuis verschijnt metersgroot op het witte doek. Het is de eerste keer in Nederland dat een universitair medisch centrum zo’n openbaarheid betracht over dit gevoelige onderwerp. Bij kankeronderzoek worden muizen gebruikt vanwege hun grote genetische overlap met de mens.

Vader
Ontroerend is de scène met een gesprek tussen een arts en een allochtone vader. De laatste heeft een 14-jarige dochter met een hersentumor die er zeer ernstig aan toe is. Beleefd, maar beslist en volhardend vraagt de vader aan de dokter niet alle hoop weg te vagen. De arts lijkt getroffen door wat de vader zegt. Hij legt rustig uit waarom artsen en verpleegkundigen zo handelen.

Het Erasmus MC wil met de documentaire het volledige proces van kankeronderzoek aan het publiek tonen: van cel tot patiënt. Bekijk de trailer van 'All My Tomorrows'. Lees ook een recensie op Moviesense.nl. LantarenVenster zal de film in april vertonen.