De maand maart is internationale darmkankermaand. Twee personen die bijna dagelijks zien hoe groot de gevolgen zijn van deze ernstige ziekte, zijn de onlangs bij het Rode Kruis Ziekenhuis gestarte casemanagers. Voor mensen met kanker zijn zij hét centrale aanspreekpunt.
Behoorlijke kans genezing
Dit jaar staat de darmkankermaand in het teken van vroege opsporing en screening. Bij diagnose in een vroeg stadium bestaat er een behoorlijke kans op genezing.
Casemanagers
De onlangs gestarte casemanagers in het RKZ, Jolanda Ypenburg en Myrthe Raghosing (foto), zien bijna dagelijks hoe groot de gevolgen zijn van de ziekte. De casemanager bewaakt de rode draad, volgt de patiënt en is de regisseur van de zorg. Kortom: zij zijn hét centrale aanspreekpunt voor mensen met kanker.
Ook andere vormen van kanker
De casemanagers zijn 1 januari begonnen. Ze vangen patiënten op met colon- of rectumkanker (dikke darmkanker). Het RKZ streeft ernaar ook voor andere vormen van kanker een casemanager in te kunnen zetten.
Myrthe Raghosing : "Mensen die worden behandeld voor kanker doorkruisen vaak het hele ziekenhuis. Wij zijn er voor de patiënt van diagnose, behandeling tot nazorg. In het ziekenhuis, maar ook telefonisch of per mail kunnen mensen laagdrempelig contact met ons opnemen."
Lichaam en geest
Ook volgen de casemanagers hoe de patiënt in zijn vel zit. "Onze patiënten zijn vaak niet alleen lichamelijk ziek. Door alles wat op ze af komt, kunnen ze angstig en depressief zijn. Dat monitoren wij. Ons doel is uiteindelijk om de patiënt en zijn naasten te ondersteunen in het streven naar behoud van kwaliteit van leven tijdens de behandeling van de ziekte en de periode erna", aldus de casemanagers.