Normal_1657

Het bestuur van Dutch Hospital Data (DHD) heeft in haar vergadering van eind januari besloten dat de invoering van de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ) kan worden voortgezet. Hierbij heeft zij de adviezen van een expertcommissie over het datamodel en een advies van Nictiz over mogelijke knelpunten bij de implementatie van LBZ in ogenschouw genomen.
Hoewel het huidige datamodel voor de LBZ nog niet perfect is, is invoering wel een enorme verbetering in vergelijking met de huidige situatie. Invoering van LBZ is een groot project, dat samenvalt met diverse andere grote (systeem)veranderingen binnen de ziekenhuizen.

Afstemmen met DOT
Vanwege de samenhang met de parallelle invoering van DOT  in de ziekenhuizen, moet afstemming plaatsvinden. De invoering van de DOT-systematiek (voorzien per  1 januari 2012) zal dit jaar een grote inspanning vragen van de ziekenhuizen. Aangezien de bekostiging van de ziekenhuizen afhankelijk wordt van DOT, heeft DOT hoogste prioriteit.
Het DHD bestuur heeft besloten dat er een integrale planning moet komen van de LBZ, afgestemd op de planning voor de invoering van DOT.
De eerder genoemde deadlines voor de invoering van de LBZ, namelijk 1-1-2012 voor de diagnoseregistratie conform de ICD10 en 1-1-2013 voor de verrichtingenregistratie conform CBV en aanlevering aan de LBZ, zullen nu opnieuw worden overwogen.

Wijzigingen datamodel
T.a.v. het te hanteren datamodel wordt nog bekeken of enkele voorgestelde wijzigingen vanuit het veld (o.a. de registratie van nevendiagnosen, zodanig dat deze bruikbaar is voor zowel de medisch inhoudelijke registratie –LBZ-,  als de financiële registratie – DOT en DIS-) kunnen worden meegenomen. Als voorbereiding op de implementatie van de LBZ, kunnen ziekenhuizen wel verder gaan met de implementatie van de ICD10 en van CBV.
Na de volgende bestuursvergadering van 7 april a.s. wordt bericht over de nieuwe planning voor de implementatie van de LBZ en de stand van zaken van het datamodel.