Optometrist Anne Faber van het VU medisch centrum heeft een scriptieprijs gewonnen voor haar onderzoek naar klachten bij 3D televisie. Bij 3D televisie moeten ogen zich voortdurend aanpassen, omdat het beeld in verschillende mate naar voren komt/naar achter gaat. Deze aanpassing, vergentie genoemd, kan vermoeiend zijn voor de ogen. Driedimensionaal zien komt tot stand door de samenwerking tussen twee ogen. Om een beeld dichtbij niet dubbel te zien, moeten de ogen naar binnen worden gedraaid. De ogen moeten weer naar buiten worden gedraaid om een beeld in de verte niet dubbel te zien.
Uit het onderzoek van Faber blijkt dat het niet gemakkelijker is om naar 2D te kijken in vergelijking met 3D. Wel lijkt er een verband te zijn tussen de werking van de verschillende oogspieren op het oog en het vergentie aanpassingsvermogen. Dit kan mogelijk verklaren waarom niet iedereen evenveel klachten ervaart bij het kijken naar een 3D tv.
De scriptieprijs werd uitgeloofd door de Optometristen Vereniging Nederland en bestaat uit een geldbedrag van 1250 euro, dat uitgegeven kan worden aan het bezoeken van een (internationaal) congres.
NZG