Bepaalde nieuwe ontstekingsremmers verhogen de kans op een infectie van de mondholte, keelholte of slokdarm met de schimmel Candida met een factor tien tot dertig. Dat blijkt uit een groot onderzoek onder leiding van artsen uit het Radboudumc. Zij baseren hun conclusies op een wereldwijde epidemiologische studie, waarin ze vier verschillende onderzoeksmethoden combineren. Dat meldt het Radboudumc.
Bij aandoeningen zoals psoriasis, de ziekte van Bechterew en artritis psoriatica, richt het afweersysteem zich op het eigen lichaam. Ze behoren tot de auto-immuunziekten. In de afgelopen jaren zijn nieuwe medicijnen ontwikkeld en goedgekeurd, die het immuunsysteem bij deze aandoeningen afremmen en zo de ziekte verlichten. Deze zogenaamde biologicals verminderen de werking van afweercellen of eiwitten die betrokken zijn bij ontsteking, zoals IL-17. De eerste IL-17 remmer kwam in 2015 op de markt en het gebruik is sterk toegenomen.
Bart-Jan Kullberg, internist-infectioloog in het Radboudumc, volgde de ontwikkeling van deze nieuwe medicijnen met veel interesse. “We weten vanuit onze expertise dat IL-17 een belangrijke rol speelt in de afweer tegen schimmels, zoals Candida. Wij vroegen ons daarom vanaf het begin af: krijgen de patiënten die deze medicijnen gebruiken meer last van schimmelinfecties?” Kullberg startte vijf jaar geleden met zijn team een wereldwijde studie om deze vraag te beantwoorden.
Wereldwijde zoektocht
Nu blijkt uit vier onderzoeksmethoden dat het gebruik van deze nieuwe biologicals de kans op een schimmelinfectie van de mondholte, keelholte of slokdarm verhoogt met een factor tien tot dertig. Davidson: “We vonden consistent met vier onafhankelijke onderzoeksmethoden een verhoogde kans op schimmelinfecties met Candida tijdens gebruik van IL-17 remmers. We bevestigen de resultaten uit de bijwerkingenmeldingen van de WHO en EMA met onderzoek naar medicijnvoorschriften en een patiëntengroep met psoriasis. Met data uit het lab, waarin we zien dat afweercellen van mensen die IL-17 remmers gebruiken minder goed reageren op schimmels, ondersteunen we onze bevindingen door inzicht te geven in het onderliggende werkingsmechanisme.”
Door: Nationale Zorggids