Normal_corona-5174671_640

Ruim 7.500 vrouwen die corona hebben gehad, hebben toegezegd hun moedermelk met antistoffen te doneren. Deze melk wordt volgende week bij hen thuis opgehaald of vanaf de speciaal daarvoor ingerichte locatie in het Amsterdam UMC, om dat vervolgens als preventief ‘medicijn’ voor ouderen en andere kwetsbare doelgroepen in te zetten, bijvoorbeeld in de vorm van ijsjes. Peersmaak blijkt tot nu toe favoriet. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Dat er antistoffen zitten in de moedermelk van vrouwen die corona hebben gehad, is goed nieuws. Beter nieuws is dat deze antistoffen zelfs tot een halfjaar na de besmetting in de melk blijven zitten. Zelfs na het verwarmen ervan – want alleen dan mogen anderen het gebruiken – zitten deze stoffen er nog in.

Toestemming medisch-ethische commissie 

“Ons project heeft een maand vertraging opgelopen doordat we moesten wachten op toestemming van de medisch-ethische toetsingscommissie. De commissie heeft ons groen licht gegeven, onder voorwaarde dat de vrouwen die hun melk willen doneren minstens een week bedenktijd krijgen voordat ze definitief ‘ja’ of toch ‘nee’ zeggen”, zegt Hans van Goudoever, hoofd van het Emma Kinderziekenhuis in het Amsterdam UMC. Hij gaat ervan uit dat de 7.500 vrouwen die hun melk hebben gedoneerd, zich niet zo snel zullen terugtrekken en gelooft dat er meer vrouwen komen die dit willen doen.

Eind oktober inzetbaar

Het Emma Kinderziekenhuis hoopt voor het einde van oktober borstmelk preventief te kunnen inzetten tegen corona. Of het echt gaat werken, is niet zeker. Dat moet in de praktijk blijken. “We denken dat na het drinken van de melk de antistoffen zich aan de oppervlakte van onze slijmvliezen hechten. Daar vallen zij de virusdeeltjes al aan voordat ze het lichaam verder binnendringen”, aldus Van Goudoever.

Door: Nationale Zorggids