Ons land kampt al een paar dagen met flinke droogte, waardoor het waterpeil in meren en plassen omlaag is gegaan. Het water dat er wel is, wordt snel warm en kan te maken krijgen met blauwalg. Iedereen die op warme dagen verkoeling zoekt aan het water, doet er daarom goed aan om op zwemwater.nl te controleren of zwemmen in de gewenste plas veilig is. Dit melden Metro en Rijkswaterstaat.
Sommige blauwalgen zijn giftig. Wie in besmet water zwemt, kan giftige stoffen via de mond binnenkrijgen en daar ziek van worden. Vooral kinderen moeten oppassen, omdat zij kwetsbaarder zijn en onbewust soms slokken water binnenkrijgen.
Binnen 12 uur
Vergiftiging door blauwalg is vaak 12 uur na het zwemmen al merkbaar. De symptomen zijn: hoofdpijn, huiduitslag, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen.
De waterschappen zeggen dat er naast blauwalg, ook botulisme is gezien. Botulisme kan optreden door contact met dode vissen en dode watervogels, die door een bacterie gestorven zijn. Plassen en meren met dode dieren dienen te allen tijde vermeden te worden.
Door: Nationale Zorggids