Normal_reinier_de_graaf

Chirurgen van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft testen als eerste ziekenhuis ter wereld radio frequency identification (RFID) technologie op de operatiekamer (OK). Met deze techniek worden medische instrumenten voorzien van een sensor (RFID tag) waardoor zij via een dashboard live te volgen zijn. Zo wordt de efficiëntie van opereren verbeterd en de patiëntveiligheid vergroot. Momenteel wordt het systeem getest bij kijkoperaties. Het RFID-project is in nauwe samenwerking met de TU Delft, Van Straten Medical (fabrikant medische instrumenten) ontwikkeld en onder leiding van een promovendus van de TU Delft uitvoerig op de operatiekamer getest. Dit meldt het Delftse ziekenhuis. 

Maarten van der Elst, traumachirurg en coördinator van de onderzoeksOK: “Door samen te vernieuwen en vooruit te zien kunnen we met goede ideeën en technologieën de zorg voor patiënten beter maken. Als chirurg zijn wij gefocust op patiëntveiligheid en efficiency want operatietijd is de duurste tijd van het ziekenhuis. En de patiënt wil veiligheid boven alles. Daarom hebben we dit systeem ontwikkeld waarmee we beiden doelen kunnen realiseren."

"Omdat we alle instrumenten kunnen volgen, weten we zeker dat alle instrumenten die de OK ingaan er ook weer uitgaan. Het tellen verloopt door deze track en trace automatisch en dat scheelt tijd. Zo worden OK assistenten ontlast en kunnen zij zich richten op hun primaire taak, namelijk de zorg voor de patiënt."

Samen innoveren

Arts en promovendus Frederique Meeuwsen van de TU Delft deed twee jaar onderzoek naar de mogelijke toepassing van de RFID-technologie op de onderzoeks-OK. Meeuwsen: “In mijn onderzoek heb ik specifiek gekeken naar het gebruik van instrumenten tijdens de operatie. Aan de hand van het gebruik van instrumenten en de combinaties hiervan kun je zien met welke fase van de operatie een chirurg bezig is. Zo kun je inschatten hoe lang de ingreep nog gaat duren en bijvoorbeeld de volgende patiënt gereed maken. Zo kunnen we de planning op de operatiekamer verbeteren. ”

Door: Nationale Zorggids