Normal_gehoor_concert_gehoorbescherming_oordoppen_koptelefoon

Meer plekken waar versterkte muziek is te horen, gaan actief aan de slag om het gehoor van bezoekers beter te beschermen. Poppodia, festivals en evenementen hadden al een convenant met de overheid om veilige geluidsniveaus aan te houden. Vandaag sluiten bioscopen, fitnesscentra, scholierenfeesten en studentenverenigingen zich daarbij aan. Alle betrokken partijen tekenen vandaag het Derde convenant preventie gehoorschade versterkte muziek met staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. Dit meldt Rijksoverheid. 

Leven lang genieten van muziek

Staatssecretaris Blokhuis: "Om een leven lang te kunnen genieten van muziek – thuis, bij een concert of tijdens het sporten - moeten we allemaal ontzettend zuinig zijn op ons gehoor. Want schade door te hard geluid is onherstelbaar. Het is mooi dat al deze partijen daar nu voor aan de slag gaan. Bij concerten en festivals is het al heel normaal om goed na te denken over gehoorbescherming. Maar er zijn natuurlijk veel meer plekken waar je versterkte muziek tegenkomt, bijvoorbeeld als je gaat sporten. Ook daar moet het zo veilig mogelijk zijn voor je gehoor. Daarin maken we vandaag een mooie stap.”

Oordoppen laagdrempelig beschikbaar

De convenantpartijen spreken onder andere met elkaar af om maximale gemiddelde geluidsniveaus te hanteren. Voor volwassenen betekent dit maximaal een gemiddelde van 103 decibel gemeten over 15 minuten. Daarnaast zorgen deelnemers ervoor dat op plekken met versterkte muziek – en waar gehoorbescherming nodig zou kunnen zijn gezien de geluidsniveaus - goed werkende oordoppen laagdrempelig beschikbaar en makkelijk vindbaar zijn voor alle bezoekers.

Het is belangrijk dat die oordoppen een goed muziekfilter hebben zodat je wel kunt blijven genieten van muziek. Ook wordt er samengewerkt om bezoekers goed voor te lichten over de risico’s van gehoorbeschadiging en hoe je jezelf optimaal kunt beschermen, onder andere met behulp van de I Love My Ears campagne.

Deelnemers aan het convenant

De Vereniging van EvenementenMakers (VVEM), de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), de Landelijke Kamer van Verenigingen, NL Actief, de Nederlandse vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF), Verantwoorde Feesten, VeiligheidNL, GGD GHOR Nederland en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Door: Redactie Nationale Zorggids