Een half miljoen Nederlanders heeft last van gehoorschade. Zelfs zo erg, dat ze niet op een normale manier een gesprek kunnen volgen. Dit is te lezen in een artikel van Het Parool. Deze bevindingen blijken uit een onderzoek van Motivication, in opdracht van Specsavers.
Eén van deze bevindingen komt misschien als een verrassing: veel jongeren hebben last van gehoorschade. In de leeftijd van 18 tot 24 jaar wordt vaker een ‘fade-out’ geconstateerd dan bij ouderen. Fade-out is de benaming voor het gevoel dat je er niet meer bij hoort, puur en alleen omdat je anderen niet kan verstaan.
Vicieuze cirkel
Door deze aandoening voelt een groot gedeelte van de jongeren zich angstig, depressief en onveilig. 300.000 van deze jongeren denkt zelfs de grip op het leven te verliezen. Eric Schoenmakers, senior onderzoeker op het gebied van eenzaamheid bij Fontys Hogeschool, zegt in een interview met Het Parool: "Goed kunnen horen is de basis van goed kunnen meedoen, juist ook sociaal. Het is een vicieuze cirkel. Als iemand op een verjaardag slecht hoort, voelt diegene zich geen onderdeel van de groep. De extra aandacht die het kost om toch te kunnen participeren kost veel energie. Dat is vermoeiend. En dan is de kans aanwezig dat iemand de volgende keer thuisblijft, met alle gevolgen van dien."
Taboe
Praten over gehoorschade is onder veel jongeren een taboe. Schoenmakers: "Veel mensen houden de klachten voor zichzelf, omdat het vaak aan een bepaalde leeftijd wordt toegeschreven. Het is iets voor oudere mensen, denkt men. Dat is dus niet zo. Gehoorverlies komt niet alleen door vergrijzing, maar ook omdat onze samenleving steeds luider wordt.’’
De toekomst is ook niet bepaald positief: in 2050 is naar verwachting het aantal slechthorenden opgelopen tot 900 miljoen.
Door: Nationale Zorggids / Tijn Jansen