Normal_oog__compfight_

DeepMind, een zusterbedrijf van Google dat zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie, werkt aan een apparaat dat ogen kan scannen. Het moet zoeken naar meer dan vijftig oogaandoeningen. Kunstmatige intelligentie kan dat beter dan menselijke artsen, is de gedachte.

De techniek wordt uitgelegd in het wetenschapsblad Nature Medicine. De eerste proeven moeten volgend jaar worden uitgevoerd. DeepMind werkt samen met het Londense oogziekenhuis Moorfields en met een instituut voor oogheelkunde van de universiteit University College London. Het zou de eerste keer zijn dat een algoritme van DeepMind in een zorgproduct terechtkomt.

Het systeem van DeepMind raadt aan welke patiënten voorrang moeten krijgen. ''Op de lange termijn hopen we dat dit artsen helpt om prioriteit te geven aan patiënten die met spoed behandeling nodig hebben. Uiteindelijk zou dat hun zicht kunnen redden'', aldus DeepMind.

DeepMind en Moorfields hebben 16.000 oogscans gebruikt om de computersystemen te trainen. De scans waren anoniem gemaakt, om te voorkomen dat de medische informatie via een omweg bij Google terecht zou komen. De 'diagnose' van DeepMind werd vergeleken met die van artsen. De techniek was 94 procent accuraat. DeepMind zag geen aandoeningen over het hoofd en had maar twee 'false positives'. Dat zijn gevallen waarbij de techniek iets zag waar een arts dringend naar moest kijken, terwijl het volgens de arts niet zo ernstig was.

Oogscans zijn de afgelopen jaren al flink verbeterd. Het gevolg is dat veel meer mensen worden doorverwezen naar ziekenhuizen. Dat leidt tot wachtlijsten, ook voor mensen die met spoed moeten worden behandeld om blindheid te voorkomen.

Door: ANP