Het rookverbod in de horeca wordt steeds beter nageleefd. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Intraval in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onder viehonderd cafés en discotheken, blijkt dat ruim 90 procent van deze bedrijven rookvrij is. Roken in de horeca is verboden omdat alle bezoekers en werknemers recht hebben op een rookvrije omgeving. Dat meldt de NVWA.
In 2017 werden 4.528 risicogerichte rookcontroles bij cafés en discotheken uitgevoerd. Bij 31 procent van de controles werd een maatregel genomen. Het ging om duizend boetes en 392 schriftelijke waarschuwingen.
In totaal heeft de NVWA in 2017 22.843 rookcontroles uitgevoerd en daarbij zijn 2.327 maatregelen opgelegd. Hierbij werden bij sishalounges en op evenementen en festivals de meeste overtredingen geconstateerd. De NVWA zal het risicogerichte toezicht op de naleving van het rookverbod in de horeca voortzetten. Bedrijven die het rookverbod nog niet naleven kunnen regelmatig bezoek verwachten. Dat geldt ook voor bedrijven die na een bepaald tijdstip het roken toestaan. Daarnaast zal de NVWA zich richten op festivals en evenementen waar nog vaak in tenten wordt gerookt.
In 2017 heeft de NVWA 3.829 leeftijdsgrenscontroles uitgevoerd bij onder meer horecagelegenheden, levensmiddelenzaken, tankstations en tabaksspeciaalzaken. Tijdens 682 van deze controles werd een kooppoging door een jongere waargenomen. Bij 16 procent van deze controles werd een overtreding van de leeftijdsgrens geconstateerd. De meeste maatregelen werden, net als vorig jaar, genomen bij de horeca. Het ging daarbij vooral om cafetaria’s. In 2017 is bij twee bedrijven de tabaksverkoop stilgelegd, in beide gevallen tabaksspeciaalzaken.
Bij overtreding van het rookverbod is de eerste boete 600 euro (voor grote bedrijven met meer dan vijftig medewerkers 1.200 euro). Voor het rookverbod geldt een maximum-boete van 4.500 euro (9.000 euro voor bedrijven met meer dan vijftig medewerkers). Voor festivals met meerdere tenten kunnen de boetebedragen hoger zijn, omdat iedere tent afzonderlijk wordt beoordeeld. Bij overtreding van de leeftijdsgrens krijgt de ondernemer de eerste keer een boete van 1.360 euro. Voor grote bedrijven geldt een boete van 2.720 euro. De maximumboetes zijn 4.500 euro voor kleine bedrijven en 9.000 euro voor grote bedrijven.
Door: Redactie Nationale Zorggids