In 2017 daalde het aantal tbc-patiënten in Nederland voor het eerst sinds de eerste registratie in 1950 onder de achthonderd tbc-patiënten (787). Dat is 11 procent minder dan in 2016. 463 tbc-patiënten hadden longtuberculose, waarvan 203 de meest besmettelijke vorm (open tuberculose). Bij de overige 324 patiënten presenteerde de tbc zich buiten de longen. Dit melden RIVM en KNCV Tuberculosefonds.
Bijna driekwart van de tbc-patiënten in Nederland is geboren in landen waar tuberculose veel voorkomt, zoals in Afrika en Azië. De behandeling van tbc bestaat uit een combinatie van verschillende antibiotica. Bij elf patiënten was sprake van een ernstige vorm van resistentie tegen antibiotica. Bij 1.773 personen werd in 2017 een latente tuberculose-infectie gerapporteerd. Dat betekent dat je wel besmet bent geraakt met de tbc-bacterie, maar niet ziek bent.
Connie Erkens, coördinator Team Nederland van KNCV Tuberculosefonds “De daling is gunstig, maar we kunnen nog meer doen om tuberculose in risicogroepen verder terug te dringen. Met de screening bij binnenkomst vinden we alleen patiënten die al ziek zijn. KNCV Tuberculosefonds doet nu samen met de GGD-en onderzoek om te kijken of het mogelijk is om ook alle mensen met latente TBC-infectie op te sporen en preventief te behandelen. Hiermee voorkomen wij toekomstige tuberculose gevallen."
Op 24 maart is het Wereld Stop Tuberculose Dag, de dag waarop mondiaal aandacht wordt gevraagd voor de essentiële strijd tegen tuberculose. Tuberculose is de meest dodelijke infectieziekte ter wereld.
Door: Redactie Nationale Zorggids