Het UMC Utrecht introduceert deze maand een scanner die een delier bij een patiënt in één minuut kan vaststellen. De scanner genaamd DeltaScan is ontwikkeld in samenwerking met Prolira. Een delier is plotselinge verwardheid die kan ontstaan bij met name intensive care-patiënten en ouderen die voor opname in het ziekenhuis liggen. Dat meldt UMC Utrecht.
Eén op de acht patiënten krijgt een delier die niet alleen leidt tot acute verwardheid, maar ook kan zorgen voor onrust, concentratieproblemen, slapeloosheid en hallucinaties. Patiënten worden hierdoor bang en kunnen zich terugtrekken. Een delier kan ontstaan na een infectie, maar ook door bijvoorbeeld opname in het ziekenhuis, dementie of depressie.
Deze acute verwardheid is niet alleen op het moment zelf erg vervelend, maar kan op latere leeftijd ook voor overlast zorgen. Zo vergroot een delier bijvoorbeeld de kans op dementie en vroegtijdig overlijden. Patiënten die ermee kampen moeten bovendien langer in het ziekenhuis verblijven. Door een delier tijdig te ontdekken, kan escalatie voorkomen worden.
“Uit onderzoek blijkt dat bij zeven van de tien patiënten een delirium in eerste niet wordt herkend door artsen. Daarom zijn er ook vragenlijsten ontwikkeld om dit te checken, maar ook na het invullen van die lijsten blijkt een delier slechts bij vijf op de tien patiënten ontdekt te worden”, legt neuroloog-intensivist Arjen Slooter uit. Vragenlijsten bevatten enkele subjectieve onderdelen, waarbij het aan de arts om in te schatten wat het betekent. De DeltaScanner is een technologisch instrument dat enkel objectieve metingen doet.
Door: Redactie Nationale Zorggids