Normal_virtual_reality

Vanwege infectiegevaar liggen patiënten met ernstige brandwonden langdurig op een geïsoleerde kamer. Hierdoor missen zij het contact met hun normale leefomgeving en voelen zich vaak eenzaam. De Nederlandse Brandwonden Stichting wil samen met de drie brandwondencentra Virtual Reality (VR) inzetten om dit sociaal isolement van brandwondenpatiënten te voorkomen en daarmee het herstel te bevorderen. De Vriendenloterij vindt dit project heel belangrijk en maakt met een gift van 320.000 euro de introductie van deze VR-technologie in de Nederlandse brandwondencentra mogelijk. Dit meldt de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Wanneer iemand ernstige brandwonden oploopt, wordt hij langdurig opgenomen in één van de drie Nederlandse brandwondencentra (Groningen, Beverwijk en Rotterdam). Om infecties te voorkomen vindt deze opname vaak plaats op een geïsoleerde kamer of afdeling. Het sociaal isolement dat kinderen en volwassenen ervaren in een brandwondencentrum is zeer aangrijpend en emotioneel belastend. Voor een goed welzijn en herstel is contact met de buitenwereld, familie, vrienden, school en huisdieren van groot belang. Met de inzet van Virtual Reality kunnen brandwondenpatiënten ook tijdens de opname deel uitmaken van hun eigen leefomgeving en belangrijke levensmomenten die zij anders zouden moeten missen. Patiënten zullen zich hierdoor minder eenzaam voelen en sneller en beter herstellen van deze ingrijpende behandeling.

Virtual Reality wordt steeds vaker ingezet in de zorg. Dit VR-project in de brandwondenzorg is echter uniek, omdat onderzoek naar de effecten van Virtual Reality gecombineerd wordt met de implementatie in de brandwondencentra. Door de toepassing te onderzoeken zal wetenschappelijk aangetoond worden hoe Virtual Reality optimaal ingezet kan worden. De Nederlandse Brandwonden Stichting verwacht dat dit onderzoek als katalysator dient voor een brede toepassing van Virtual Reality in de zorg. De gebruikte technologie is in samenwerking met Brandwondencentrum Groningen Martini Ziekenhuis ontwikkeld en volledig afgestemd op de behoefte van brandwondenpatiënten.

Door: Redactie Nationale Zorggids