De laatste maand van het jaar is alweer zo goed als voorbij. Voor de laatste keer dit jaar hebben we voor jou het belangrijkste of meest opvallende nieuws op een rijtje gezet. Want ook deze maand gebeurde er weer genoeg. Zo was het ziekenhuis in Emmen genoodzaakt om de kraam- én kinderafdeling voor onbepaalde tijd te sluiten en werd eindelijk een beschikbaarheidsregeling getroffen voor patiënten met de ernstige spierziekte SMA. Wat viel ons nog meer op deze maand?
Meer problemen in Emmen dan op voorhand leek
Begin december meldde Treant Zorggroep dat de kraam- en kinderafdeling van het Scheper Ziekenhuis in Emmen voor onbepaalde tijd zou sluiten. De reden? Een tekort aan kinderartsen. Al snel bleek dat het niet om een ‘gewoon’ tekort ging door bijvoorbeeld gepensioneerde artsen, maar een ruzie. De kinderartsen in het ziekenhuis waren het al tijdenlang niet met elkaar. Enkele artsen zochten een baan in een ander ziekenhuis en de overgebleven artsen kwamen door te hoge werkdruk thuis te zitten. De afdelingen zijn sinds 18 december gesloten.
Beschikbaarheidsregeling medicijn tegen spierziekte
Het duurde iets langer dan wenselijk, maar het medicijn tegen spierziekte SMA is nu toch echt beschikbaar voor SMA-patiënten met een acute behandelbehoefte. Voorafgaand aan de toelating werd er flink onderhandeld tussen minister Bruno Bruins van Medische Zorg en fabrikant Biogen. Beide partijen brachten verwarrende en tegenstrijdige berichten naar buiten, maar gelukkig losten de problemen zich snel op. De huidige regeling geldt tot 1 mei 2018. Hopelijk is voor die tijd een definitief akkoord over de prijs van Spinraza bereikt.
Consumentenvuurwerk nu toch eindelijk een keer afschaffen?
Zeg je december, dan zeg je ook vaak vuurwerk. Want over een paar dagen is het zover: met Oud & Nieuw steekt Nederland weer massaal vuurwerk af. Ieder jaar zorgt dat toch voor wat onrust, want wordt het niet eens tijd om consumentenvuurwerk te verbieden? Tenminste, dat vragen veel Nederlanders zich af, waaronder oogartsen.
Ondertussen is de vuurwerkbril weer uitgedeeld in de hoop dat zo min mogelijk jongeren op 1 januari oogletsel hebben. Ziekenhuizen in het zuidwesten van het land starten overigens een grootschalig onderzoek naar vuurwerkletsel.
Aanvullende zorgverzekering verdwijnt mogelijk
Een opmerkelijke uitspraak van De Nederlandsche Bank. De bank denkt dat de aanvullende zorgverzekering op termijn dreigt te verdwijnen omdat deze verlieslatend zijn voor zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars Nederland reageerde hier direct op door te zeggen dat dit niet het geval zal zijn, omdat de aanvullende polissen van groot belang zijn om de toegang tot zorg te borgen.
De jeugdzorg verslechterd
De jeugdzorg verslechterd door de stijgende werkdruk en de lage budgetten. Vakbonden sloegen eerder deze maand alarm, want er móet iets aan gedaan worden, vinden zij. Diverse organisaties meldden eind dit jaar al te kampen met een leeg geldpotje, enorme wachttijden en overwerkt personeel.
Meest gelezen
Naast de ruziende kinderartsen, waren gingen onze populairste artikelen over gezonde voeding voor patienten met MS en reuma, aandacht voor mondzorg kwetsbare ouderen, afvallen om van diabetes te genezen en de mannengriep.
Ander opvallend nieuws
- Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil de komende maanden een ‘Pact voor de ouderenzorg’ sluiten met alle organisaties die met deze zorg te maken hebben.
- Bij het voorschrijven van dure cholesterolverlagers overtreden artsen regelmatig de regels. De dure varianten mogen aan een beperkte groep worden voorgeschreven, maar in de praktijk blijken ze veel vaker te worden voorgeschreven.
- Verloskundige staan recht tegenover het AMC en Vumc. Een tijd geleden waren de partijen het over eens geworden over geboortecentra op het terrein van de ziekenhuizen. Nu zien de ziekenhuizen er toch vanaf. Daar zijn de verloskundigen het niet mee eens en spanden daarom een kort geding aan.
- Zeker 12 procent van de sporters is op jonge leeftijd in aanraking geweest met seksuele intimidatie. In 75 procent van de gevallen gaat het om een kind van jonger dan 16 jaar.
- Ten minste negen grote thuiszorginstellingen hebben een valboete ingesteld voor ouderen die na hun val gebruikmaken van de alarmknop. Dat mag niet, want het gaat om verzekerde zorg.
- De drie overgebleven abortusklinieken van het failliete CASA gingen deze maand toch dicht. Er was onvoldoende tijd om een doorstart te maken. De Rotterdamse kliniek is inmiddels weer open en in het zuiden van het land is een andere kliniek met spoed geopend. Het is nu alleen nog afwachten wat er in Amsterdam gaat gebeuren.
Niet te vergeten: deze maand is ook de maand dat we massaal overstappen. Heb jij dit nog niet gedaan? Lees dan snel nog even:
– wat zit er per 2018 in het basispakket van de zorgverzekering?
– gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg: hoe zit dat precies?
– Kloonpolissen: wat zijn dat en hoe vis je ze eruit?
– Dit is hoe je overstapt naar een andere zorgverzekeraar.
Door: Redactie Nationale Zorggids