Normal_umcg__groningen

In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zal vanaf 2018 gebruik worden gemaakt van protonen om kankercellen te vernietigen. De nieuwe techniek, die een investering van zo’n 65 miljoen euro vergde, kan kankercellen preciezer vernietigen, wat leidt tot minder schade en complicaties bij de patiënten. Het komende jaar zullen zestig patiënten gebruik mogen maken van protonentherapie in het UMCG. Dit meldt Trouw.

In het UMCG bevinden zich twee behandelkamers die vanaf het nieuwe jaar in gebruik worden genomen. Het omvat een grote koker, waar de patiënt in plaatsneemt. Achter de schermen omslaat het apparaat een doorsnede van acht meter, waardoor de patiënt vanuit alle hoeken bestraald kan worden voor de meest effectieve behandeling. Het is hiervoor belangrijk dat de patiënt een half uur stil blijft zitten, waardoor de behandeling niet voor iedereen geschikt is.

Het splinternieuwe centrum is een primeur in Nederland, hoewel er ook drie andere locaties in oprichting zijn. Door protonen, dat positief geladen kerndeeltjes zijn, af te schieten op de patiënt, kan een kankercel heel precies worden bestraald. Hierbij is sprake van veel minder schade, doordat gezond weefsel niet wordt aangetast. Hierdoor kunnen patiënten bijvoorbeeld zelfstandig blijven eten, waar nu nog veelal levenslange sondevoeding nodig is omdat de slikspier bij de bestraling met röntgen is beschadigd. Voorlopig worden alleen patiënten met tumoren in het hoofd- en halsgebied behandeld met protonen. Later zouden andere vormen van kanker mogelijk ook bestraald kunnen worden.

Om te besluiten wie de behandeling krijgt, maken radiologen een inschatting over de verwachte winst die het oplevert. In levensbedreigende situaties wordt een lagere norm gehanteerd. Echter moet de patiënt zelf ook behandeld willen worden. Hoewel de lichamelijke belasting van protonentherapie lager is, moeten patiënten soms wel zes weken in het ziekenhuis liggen. Iedere dag worden zij dertig minuten lang bestraald. Kinderen moeten daarvoor onder narcose worden gebracht, omdat de patiënt niet mag bewegen tijdens de behandeling.

Door: Redactie Nationale Zorggids