Normal_normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Volgens longarts Sander de Hosson zijn de sterftecijfers van ziekenhuizen onzin. Ziekenhuizen houden deze cijfers kunstmatig laag, door stervende mensen naar bijvoorbeeld een verpleeghuis te verhuizen. Dat meldt RTL Nieuws. 

De prestaties van ziekenhuizen worden onder andere gemeten door het sterftecijfer. Wie een laag sterftecijfer heeft, doet het goed. De Hosson noemt het een soort kwaliteitskeurmerk. Ziekenhuizen vrezen dan ook voor een hoog cijfer, waardoor ze op zoek gaan naar mogelijkheden om het aantal sterfgevallen in het ziekenhuis  zo laag mogelijk te houden. Dat houdt in dat ze op zoek gaan naar andere locaties om stervende patiënten onder te brengen, meent de longarts.

“We gaan niet zeulen met stervende mensen, ze op brancards hijsen, ze vervoeren in hobbelige ambulances, zodat ze hun laatste adem de volgende dag een kilometer verder kunnen uitblazen om het sterftecijfer van het ziekenhuis goed te houden”, schrijft De Hosson in één van zijn blogs. De longarts vindt het tijd voor ziekenhuizen om minder aandacht te besteden aan de lage sterftecijfers en meer aan de patiënt zelf. “In de zorg gaat het uiteindelijk om mensen, niet om cijfers.”

Patiëntenfederatie Nederland vindt de sterftecijfers wel degelijk nut hebben. Deze cijfers moeten niet gezien worden als kwaliteitskeurmerk, want het gaat niet om de kwaliteit, maar het is wel goed vergelijksmateriaal. “Je kan een academisch ziekenhuis niet met een streekziekenhuis vergelijken. Het sterftecijfer kun je wel gebruiken bij vergelijkbare ziekenhuizen en het is wel degelijk een waardevol cijfer", aldus Patiëntenfederatie Nederland. De organisatie herkent de beschuldigingen van De Hosson over het overplaatsen van stervende patiënten niet. In ieder geval, niet als het gaat om het laaghouden van het sterftecijfer. Het kan namelijk wél beter zijn voor een patiënt die geen behandeling meer krijgt, thuis of in een hospice te laten sterven.

Door: Redactie Nationale Zorggids