De lucht in Gelderland is dusdanig verontreinigd dat er jaarlijks twee baby’s overlijden. Ook volwassen inwoners worden erdoor beïnvloedt. Ieder jaar overlijdt een inwoner van Nijmegen zeker 420 dagen eerder door de vervuilde lucht. Dit blijkt uit een rapport van GGD Gelderland, meldt het Brabants Dagblad.
Hoewel de lucht in Gelderland iets schoner is geworden, blijven inwoners last houden van de gevolgen van verontreinigde lucht. Vooral inwoners van Nijmegen en Arnhem hebben last van luchtvervuiling. Het grootste probleem is het verkeer in de steden en de veeteelt in de Gelderse Vallei.
De financiële gevolgen hiervan zijn aanzienlijk. Zo kost vroegtijdige sterfte de provincie jaarlijks 800 miljoen euro en ziekte en verzuim loopt ook op tot enkele honderdmiljoenen euro’s. “Als je dit allemaal op je in laat werken dan zijn het hele forse getallen. De conclusie moet zijn dat we nog niet voldoende doen”, zegt Bea Schouten, gedeputeerde van de provincie Gelderland. Ze hoopt dat het nieuwe kabinet werk gaat maken van de luchtkwaliteit in Nederland.
Uit recent Zweeds/Amerikaans onderzoek blijkt ook dat luchtvervuiling schadelijk is voor het ongeboren kind. In 2010 kwamen ongeveer 2,7 miljoen baby’s te vroeg ter wereld door vervuilde lucht. Naast vroeggeboorte, leidt het mogelijk ook tot ernstige ontwikkelingsproblemen.
Door: Redactie Nationale Zorggids