Het Erasmus MC behandelde 141 hartpatiënten met een nieuw operatie-instrument, waarbij onduidelijk was of deze methode veilig was. Hierover werden de patiënten niet ingelicht, zo blijkt uit onderzoek van NRC. Volgens het ziekenhuis in Rotterdam zijn hierbij geen regels overtreden. Twee van de patiënten hebben nog steeds last van complicaties als gevolg van de test. Dat melden de Volkskrant en RTL Nieuws.
Een van de patiënten die tussen 2005 en 2007 was geopereerd, daagt het Erasmus MC voor de rechter. Hij ondervindt nog steeds complicaties en zegt nooit te hebben ingestemd om te fungeren als proefpersoon. Het ziekenhuis handelde volgens de regels die tot 2009 soepeler waren. Voorheen was het Erasmus MC niet verplicht om gebruik van nieuwe technieken te melden bij de medisch-ethische toetsingscommissie, dat is nu wel het geval. Destijds had het ook niet om toestemming hoeven vragen, meent het ziekenhuis. Het ging namelijk niet om een medisch-wetenschappelijk onderzoek, dus was toestemming niet nodig. In de studie schrijven de cardiologen wel dat zij van alle betrokken patiënten een ‘informed consent’ hebben getekend. Dit dient ondertekend te worden bij medisch-wetenschappelijk onderzoek.
De proefpersonen die het Erasmus MC uitkoos hadden last van boezemfibrillatie, een hartstoornis die veel voorkomt bij oudere patiënten. Artsen opereerden hen met een cyroballen, een katheter met een bevroren ballon. Een methode die nu algemeen gebruikt wordt, maar ten tijde van de test nog niet.
Door: Redactie Nationale Zorggids