De Universitair Medische Centra (UMC’s) en het Calamiteitenhospitaal zijn nog steeds voldoende voorbereid om eventueel patiënten met ebola te kunnen opvangen en verzorgen. Dat blijkt uit vervolgonderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
De uitbraak van ebola in Westelijk Afrika neemt af, maar is nog niet voorbij. Er is dus nog steeds kans dat Nederlandse ziekenhuizen patiënten moeten opvangen. In oktober 2014 bezocht de inspectie de UMC’s en het Calamiteitenhospitaal om te beoordelen of zij daar voldoende op voorbereid zijn. Nu heeft de inspectie ze nog eens bezocht om te zien of de alertheid en voorbereidingen op het opvangen van ebolapatiënten op peil blijven. Dat is het geval.
Ook de algemene ziekenhuizen, ambulancezorg, eerste lijn en GGD’en zijn goed voorbereid. In het vervolgonderzoek heeft de inspectie ook alle Regionale Overleggen Acute Zorg (ROAZ-en) gevraagd naar de voorbereidingen in hun regio. Ook die blijken in orde te zijn. Na het vorige onderzoek, heeft het Calamiteitenhospitaal een buitenlandse ebolapatiënt opgenomen. Dat is goed gegaan. Het ziekenhuis heeft er voor kunnen zorgen dat de infectie niet verder verspreid is.
Er wordt veel gevraagd van de ziekenhuizen en andere zorgaanbieders. De inspectie heeft veel waardering voor de inspanningen die alle betrokken instellingen leveren om voorbereid te blijven en in actie te kunnen komen als dat nodig is.
© Nationale Zorggids